Geplande IS-aanslag op Franse delegatie in Rio blijkt “valse info”

Print
Geplande IS-aanslag op Franse delegatie in Rio blijkt “valse info”

Foto: AP

Frankrijk heeft ontkend dat het kennis heeft van een mogelijke aanslag door een Braziliaanse ISIS-aanhanger tegen Franse atleten tijdens de komende Olympische Spelen in Rio. Dat heeft de Braziliaanse regering dinsdag bevestigd.

Vorige week had generaal Christophe Gomar, de baas van de Franse militaire inlichtingendienst, tijdens een hoorzitting voor een parlementaire onderzoekscommissie nog gezegd dat hij van een dergelijk plan “door partners” op de hoogte was gesteld.

“De Franse regering heeft aangegeven dat de informatie volgens dewelke een Braziliaan die vermoedelijk gelinkt is aan IS een aanslag plande tegen de Franse delegatie, vals is”, zegt het Braziliaanse presidentschap in een mededeling.

In een document dat na zijn verklaringen in het Franse parlement verstuurd werd naar het Braziliaanse ministerie van Defensie, legde Gomart uit “dat de informatie werd geanalyseerd door de Franse diensten, in samenwerking met de inlichtingendiensten van andere landen, waaronder Brazilië” en dat uit die analyse blijkt dat “de informatie vals is”, luidt het verder.

In elk geval zullen de Olympische Spelen in Brazilië onder zware beveiliging plaatsvinden. Na de aanslag in Nice, die het leven kostte aan 84 mensen, kondigden de Braziliaanse autoriteiten aan die nog op te krikken. In totaal zullen 47.000 agenten en 38.000 militairen worden gemobiliseerd.