Gülen roept Washington op om elke vraag tot uitlevering af te wijzen

Print
Gülen roept Washington op om elke vraag tot uitlevering af te wijzen

Foto: AFP

Moslimprediker Fethullah Gülen heeft aan de Verenigde Staten, waar hij verblijft, gevraagd om de uitleveringsverzoeken van Turkije te verwerpen. Dat land stuurde dinsdag naar eigen zeggen vier documenten naar de VS die de betrokkenheid van Gülen bij de mislukte staatsgreep in Turkije zouden bewijzen. Gülen ontkent betrokken te zijn bij de couppoging.

Gülen is een voormalige bondgenoot van Turks president Recep Tayyip Erdogan, die is uitgegroeid tot diens grootste tegenstander. In 1999 werd hij naar de VS verbannen, waar hij momenteel woont in de staat Pennsylvania. De prediker doet de beschuldigingen van Erdogan over zijn betrokkenheid bij de couppoging van vorige week af als “belachelijk” en ontkent alle betrokkenheid. “Erdogan heeft nogmaals getoond dat hij tot alles bereid is om zijn macht te consolideren en iedereen die kritiek levert te vervolgen”, verklaarde hij.

De Verenigde Staten gaven dinsdag aan dat ze de documenten van Turkije hadden ontvangen en dat ze die zouden bekijken. Amerikaans president Barack Obama zou ook al een telefoongesprek gehad hebben met Erdogan over de kwestie. Gülen vraagt de VS nu echter om niet in te gaan op de uitleveringsverzoeken van Turkije. “Ik roep de Amerikaanse regering op om elke poging te verwerpen om de uitleveringsprocedure te misbruiken voor politieke vendetta’s”, klinkt het.

Gülen is de spirituele leider van de Hizmet-beweging, een gigantisch net van scholen, ngo’s en bedrijven. Hizmet heeft veel invloed in de media, de politie en de magistratuur.