Wie maakt vrijdag de brug?

Print
Wie maakt vrijdag de brug?

Foto: Photo News

Donderdag is het nationale feestdag. Vrijdag 22 juli dient zich aan als ideale brugdag. Maar maken de collega’s de brug? Een overzicht.

De Belgische federatie van de financiële sector Febelin meldt dat de Belgische banken op 21 juli gesloten zijn. Alle elektronische betaaldiensten (online en mobiel bankieren, met de kaart betalen en verrichtingen uitvoeren in de self banks) blijven ter beschikking. Febelfin raadt aan om overschrijvingen tijdig in te plannen. Als je je overschrijving op woensdag doet, zal de begunstigde de betaling in de regel pas op vrijdag ontvangen. Vrijdag openen de banken opnieuw.

Bij De Lijn geldt op de nationale feestdag de zondagdienstregeling, de Lijnwinkels zijn die dag gesloten. Op vrijdag 22 juli zijn er beperkte wijzigingen aan de dienstregeling. In Limburg rijden de bussen volgens de zaterdagdienstregeling, in de andere provincies geldt de vakantiedienstregeling. Door de Gentse Feesten is er in de regio Gent extra aanbod. Voor sommige Lijnwinkels en belbuscentrales gelden aangepaste openingstijden.

NMBS en stadsdiensten?

De NMBS weet dat er op vrijdag 22 juli minder reizigers gebruik zullen maken van de trein. Daarom zullen een aantal piekuurtreinen die dag niet rijden. Op 21 juli geldt de regeling voor zon- en feestdagen.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten zegt dat de gemeenten zelf beslissen of de stadsdiensten open zijn. Bij de centrumgemeenten Leuven, Brugge, Oostende en Hasselt is te horen dat er op 21 juli geen dienstverlening verzorgd wordt, maar dat op 22 juli de administratieve diensten wel open zijn. Dat geldt ook voor containerparken en openbare bibliotheken. Brussel, Mechelen en Sint-Niklaas maken vrijdag wel de brug. In Gent geldt een aparte dienstregeling gedurende de Gentse Feesten. Zo is de dienst burgerzaken vrijdag open, maar het OCMW en de bibliotheken niet.