© Twitter

Onrust in Beringen: twee combi's beschadigd, geen arrestaties

De couppoging in Turkije heeft ook de nodige ophef veroorzaakt in Limburg. Het gebouw van het gemeenschapscentrum vzw Vuslat aan de Koolmijnlaan in Beringen werd bestormd door aanhangers van de AK Partij van de Turkse president Erdogan. Bij de vzw Vuslat zouden Gulenisten behoren, aanhangers van de geestelijke oppositieleider Fethullah Gülen. Sinds 4u vanochtend is het opnieuw rustig in Beringen.

fivr, belga

Burgemeester Maurice Webers (sp.a) van Beringen bevestigde zaterdagochtend dat pro Erdogan aanhangers de straat optrokken en dat er bij Vuslat enkele ramen gesneuveld zijn. Er zouden naar schatting een 300 tot 500 mensen op straat gekomen zijn. 

De lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo kwam ter plaatse om de toestand onder controle te krijgen. Zij moesten het gebouw van Vuslat beschermen. Maar ze moesten al snel versterking inroepen van korpsen uit de buurt omdat de situatie dreigde uit de hand te lopen.

Tijdens de bestroming van vzw Vuslat werd het gebouw flink beschadigd. Ook twee politiecombi's en enkele geparkeerde voertuigen liepen schade op.

Rond 4u had de politie de situatie onder controle en werd het weer rustig in Beringen. Er werden geen arrestaties verricht maar de politie onderzoekt de zaak verder.

 

 

Geestelijke Fethullah Gulen ontkent betrokkenheid bij coup Turkije

© BELGAIMAGE

De Amerikaanse organisatie rond de Turkse geestelijke Fethullah Gullen ontkent elke betrokkenheid bij de coup van vrijdagavond tegen president Erdogan. Zowel Erdogan als zijn justitieminister Bekir Bozdag hadden naar aanhangers van Gulen verwezen.

“We veroordelen elke militaire interventie in de binnenlandse politiek van Turkije.” Dat zei de Alliance for Shared Values in een mededeling. “Verklaringen van mensen in de pro-Erdogankringen over onze beweging zijn erg onverantwoord”, klonk het nog.

De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag had eerder op de avond in een televisie-interview gezegd dat leden van de beweging, die trouw is aan Gulen, betrokken waren bij de militaire coup.

Lees meer over de staatsgreep in Turkije