© BELGA

BOIC selecteert Florent Caelen voor olympische marathon

Florent Caelen mag België vertegenwoordigen op de marathon tijdens de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus). De raad van bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) selecteerde hem en niet Abdelhadi El Hachimi, met wie Caelen in de balans lag. Hij vormt in Brazilië een trio met Koen Naert en Willem Van Schuerbeeck.

Caelen had begin deze week voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel gelijk gekregen in een procedure om een ticket voor de Spelen af te dwingen. Nu volgt dus ook het BOIC hem.

Het BOIC mag bij de mannen drie marathonlopers naar Rio sturen, logischerwijs zijn dat de atleten met de snelste tijden achter hun naam en die bovendien aan het olympisch minimum (2u17:00) voldeden. Ruim een week geleden zette El Hachimi in het Australische Brisbane 2u10:34 op de tabellen, waardoor Caelen (2u12:51) uit de top drie viel en een kruis mocht maken over zijn Spelen. Caelen was het daar echter niet mee eens en stelde dat de Belgische atletiekbond (KBAB) zijn definitieve selectie op 30 april zou maken. Toen stond de atleet na Koen Naert (2u10:31) en Willem Van Schuerbeeck (2u12:49) wel nog in de top drie. De burgerlijke rechtbank van Brussel stelde maandag dat de KBAB bij het BOIC een selectievoorstel moest indienen met de Belgische marathonlopers die de scherpste chrono’s hebben gelopen tussen 1 januari 2015 en 30 april 2016.

Het BOIC volgt de rechter nu. “Gezien meer dan drie atleten (zes in totaal, red) de internationale criteria gerealiseerd hebben, refereert het BOIC naar zijn selectieprocedure. Het baseert zich bijgevolg op de interne selectieprocedure van de betrokken federatie om een beslissing te nemen”, luidt het in een persbericht. “Dienovereenkomstig volgt de raad van bestuur van het BOIC de interne selectieprocedure van de KBAB en valideert het voorstel gedaan door de KBAB op 10 juli, met name de drie beste prestaties vastgelegd per 30 april 2016. De drie geselecteerde marathonlopers zijn dus Naert, Van Schuerbeeck en Caelen.”