© Photo News

Froome: “Correcte beslissing van de jury, bedankt!”

Chris Froome wordt geen tijdverlies aangerekend na het motorincident op de Mont Ventoux. In een eerste reactie reageerde de Brit bijzonder opgelucht. “De Mont Ventoux zit echt vol verrassingen”, zei hij, “ik ben opgelucht dat ik geen tijd verlies en het geel behoud. Dit is een juiste beslissing van de jury.”

Het incident deed zich voor iets voor het ingaan van de slotkilometer. “Richie Porte reed voor mij, hij knalde keihard tegen een motor die stilstond op de weg (door het publiek). Ik reed meteen achter hem, moest ook in de remmen en opeens reed daardoor ook een motor achter mij tegen me aan waardoor mijn fiets brak. Ik wist dat onze ploegwagen op zo’n vijf minuten van me reed, dus ja, opeens had ik geen fiets meer. Ik moest wachten, maar besloot toch te lopen.”

Finaal kreeg hij een andere fiets van de neutrale wagen, maar die was veel te klein. Uiteindelijk kreeg hij zijn eigen fiets, maar verloor hij toch 1:41 op Yates en co, renners die hij achter zich had gelaten op de Ventoux. De jury heeft hem uiteindelijk geen tijd afgenomen. “Ik ben opgelucht dat ik de gele trui behoud en geen tijd verlies. Dit is de correcte beslissing van de jury, bedankt commissarissen, bedankt organisatie van de Tour.”

Froome krijgt dezelfde tijd van Bauke Mollema, die als tiende finishte op 5:05. Yates finishtes als elfde op 19 seconden (5:24). Aanvankelijk verloor Froome 1:41, maar dat wordt nu gecorrigeerd door hem in dezelfde tijd te zetten als Mollema waar hij mee op stap was, net zoals Porte. Froome bouwt zijn bonus dus een beetje uit en telt nu 47 seconden voorsprong op de tweede in de stand, Adam Yates, en 56 seconden op Mollema, al had dat meer kunnen zijn indien hij niet was aangereden.

Meer over Tour de France

Aangeboden door onze partners