© AP

© pn

© rr

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Froome blijft dan toch in het geel nadat hij te voet naar boven moest op Mont Ventoux

Ongeziene taferelen op de Mont Ventoux. In de chaos door de massale belangstelling stond gele trui Chris Froome zelfs zonder fiets te voet. Froome moest noodgedwongen naar boven lopen en verloor aanvankelijk zelfs zijn gele trui. De Tourorganisatie greep echter in en zo behield Froome dan toch zijn gele trui. Een beslissing die aan het podium echter op boegeroep werd onthaald.

maarten delvaux

Terwijl Thomas de Gendt en Serge Pauwels op weg waren naar de zege, ontstonden achter hen hallucinante taferelen. Richie Porte reed op kop bij de favorieten met Chris Froome en Bauke Mollema in het wiel. Maar plots moest een motard door de mensenzee halt houden en de drie knalden er vol tegenaan. Mollema en Porte konden verder maar Froome had problemen met zijn fiets en moest zeker een minuut te voet en zonder fiets naar boven. Froome verloor uiteindelijk bijna zeven minuten op ritwinnaar Thomas De Gendt...

Hier liep alles mis:

Door dit incident verspeelde Froome aanvankelijk ook zijn gele trui. In de voorlopige stand werd zo erg verrassend de Brit Adam Yates (Orica-GreenEdge) de nieuwe leider. Hij had in die voorlopige stand negen seconden voorsprong op de Nederlander Bauke Mollema en veertien op de Colombiaan Nairo Quintana. Froome was zesde, op 53 seconden. De Tourdirectie greep echter in en Chris Froome bevestigde als eerste op Twitter dat hij in het geel blijft.

Ten gevolge van het uiterst uitzonderlijke incident dat zich op 1,2 kilometer van de finish heeft voorgedaan, werden de tijdsverschillen tussen de betrokken renners ongedaan gemaakt: Christopher Froome (GBr) en Richie Porte (Aus) kregen dezelfde tijd als Bauke Mollema (Ned). Nairo Quintana (Col), Alejandro Valverde (Spa), Teejay Van Garderen (VSt) kwamen in dezelfde tijd als Adam Yates (GBr).Dit is de aangepaste stand:

1. Christopher Froome (TEAM SKY) 57u 11' 33'' 2. Adam Yates (ORICA-BIKE EXCHANGE) + 00'47''3. Nairo Quintana (MOVISTAR) + 00'54''4. Bauke Mollema (TREK - SEGAFREDO) + 00'56''5. Romain Bardet (AG2R LA MONDIALE) + 01'15''6. Alejandro Valverde (MOVISTAR) + 01'32''7. Tejay van Garderen (BMC) + 01' 32''8. Fabio Aru (ASTANA) + 01'54''9. Daniel Martin (ETIXX-QUICK STEP) + 01'56''10. Joaquim rodriguez (KATUSHA) + 02'11''

Op sociale media is de verontwaardigng alvast groot: het feit dat er geen nadarhekken stonden om de mensenzee in goede banen te leiden kan er bij velen niet in. Ondermeer Romain Bardet uitte achteraf zijn ongenoegen: "Er was gewoon te veel volk, ik kon zelfs niet demarreren..."

Niet onbegrijpelijk, als we de beelden uit de ploegwagen van IAM Cycling zien:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Stond u mee op de Mont Ventoux? Laat het ons weten via pieter.huybrechts@nieuwsblad.be

Aangeboden door onze partners