© AFP

© Sporza

© Sporza

© Sporza

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

De Gendt als eerste boven op Mont Ventoux, Froome te voet

Thomas De Gendt heeft in de Ronde van Frankrijk de etappe met aankomst op de Mont Ventoux gewonnen. Hij was de sterkste op de mythische kale berg in de Provence, al lag de aankomst wel 6 kilometer lager dan de top aan Chalet Reynard. Om het Belgisch feestje compleet te maken werd Serge Pauwels tweede.

Maarten Delvaux, fivr

Maar het grootste nieuws kwam nog van bij de favorieten, waar Chris Froome in de chaos op de Mont Ventoux samen met Richie Porte en Bauke Mollema tegen een moto botste en te voet de helling naar omhoog moest sprinten. Uiteindelijk kwam Froome als 25e over de finish, op 1 minuut 40 seconden van Bauke Mollema, die tiende werd. Adam Yates werd tien seconden achter Mollema elfde en pakt de gele trui voorlopig over van Froome. Maar dit krijgt allicht nog een staartje.

Wind

Dat de etappe van vandaag met aankomst op de Mont Ventoux met zes kilometer werd ingekort wist u ondertussen al Maar dat mocht en zou de pret op ”Quatorze Juillet”, de Franse nationale feestdag, niet bederven. Meer nog dan de flanken van de Mont Ventoux, zou de koers vandaag gekleurd worden door de wind. Het waaide niet alleen strak bovenop de top van de winderige berg, maar al vanaf de start in Montpellier werd het peloton geconfronteerd met een stevig briesje.

Gisteren leverden de renners al een hele dag stevig strijd met de wind en ze hadden duidelijk geen zin om dat op een tweede dag op een rij te doen. Daarom kreeg een vroege vlucht maar liefst achttien minuten (!) voorsprong. In die kopgroep van dertien renners zaten ook vier Belgen: Thomas De Gendt, Sep Vanmarcke, Serge Pauwels en Iljo Keisse. Zij mochten samen met Lindeman, Clement, Teklehaimanot, Greipel, Coquard, Chavanel, Navarro, Lemoine en Sörensen strijden om de ritzege.

Belgisch trio

Want het peloton zou nooit meer tot bij de sterkste koplopers geraken. Zeker niet toen op dertig kilometer van de streep Simon Gerrans voorin het peloton ten val kwam en een halve Sky-trein mee zich mee tegen het asfalt sleepte. Chris Froome legde prompt het peloton stil en de koplopers mochten met negen minuten voorsprong in Bédoin aan de voet van de Mont Ventoux beginnen.

Dat was voldoende voor de drie sterkste renners voorin: Serge Pauwels, Thomas De Gendt en Daniel Navarro. Aangezien de finish al aan Chalet Reynard in plaats van op de top lag, moest er maar tien kilometer geklommen worden op de Ventoux. In die kilometer naar de top volgde een heerlijk spektakel waarin De Gendt, Pauwels en Navarro elkaar achtereenvolgens uit de wielen reden en elkaar terug bijbeenden. Thomas De Gendt had nog het beste eindschot in de benen en vloerde Pauwels in de sprint bergop. Het is al van 1972 geleden dat twee Belgen op één en twee eindigden in een bergetappe in de Tour. Toen won Lucien Van Impe voor Eddy Merckx. De Gendt neemt ook de bolletjestrui opnieuw over en klimt zo helemaal in de voetsporen van Van Impe, die net vandaag zijn veertigjarig jubileum van zijn Tour-zege vierde. Na de ritzege van Van Avermaet in Le Lioran is het de tweede Belgische ritoverwinning in deze Tour.

Fiets weg

Daarachter was het bij de favorieten wachten op de eerste aanval van Nairo Quintana. Die kwam er op 5,5 kilometer van de finish. De Colombiaan zette zich even recht op de trappers, maar het gat werd makkelijk dichtgereden door Froome’s luitenants Poels en Henao. In de slotkilometers draaide Froome dan zelf even zijn molentje wild rond. Quintana boog het hoofd, enkel Richie Porte kon aanvankelijk het overweldigende tempo van de gele trui volgen. Even later maakte ook Bauke Mollema de sprong.

Froome, Porte en Mollema leken met zijn drieën op weg om een flinke slag te slaan in het klassement. Maar dan gebeurde plots het onwaarschijnlijke. In de chaos door de supporters kwamen de wedstrijdmotoren tot stilstand en Richie Porte knalde vol achterin een motor (bekijk de video hier). Ook Mollema en Porte gingen tegen de grond. Gele trui Froome liet zelfs zijn fiets achter en liep de Mont Ventoux te voet op. Ongezien! Even probeerde hij het nog op een neutrale fiets, nadien kreeg hij toch de juiste fiets te pakken.

Maar het kwaad was ondertussen geschied. De Brit werd langs alle kanten voorbijgestoken door de rivalen die hij daarvoor was achtergelaten. Uiteindelijk kwam Froome als 25e over de finish, op 1 minuut 40 seconden van Bauke Mollema, die tiende werd. Adam Yates werd tien seconden achter Mollema elfde en pakt de gele trui voorlopig over van Froome. De kans is echter groot dat de wedstrijdjury de uitslag nog annuleert of aanpast. Froome verloor op deze manier ook bijna anderhalve minuut op Quintana, Bardet, Aru, Valverde. De eveneens onfortuinlijke Richie Porte verloor een minuut op Mollema.

In het voorlopige nieuwe algemene klassement is Adam Yates de nieuwe gele trui, voor Bauke Mollema en Nairo Quintana. Chris Froome is zesde op 53 seconden van Yates. Hij telt nu 39 seconden achterstand op de Colombiaan.

De rit van vrijdag in de Tour: Froome wil slag slaan in individuele tijdrit

De 37.5 tijdritkilometers met zicht op de Gorges de l’Ardèche bieden vrijdag voor Chris Froome een uitstekende gelegenheid om revanche te nemen. Het parcours is niet vlak, er is een klimmetje in het begin en op het einde, maar er zijn voldoende lange, vlakke stukken om op de grote molen rond te draaien.

Rituitslag

1. Thomas De Gendt (Bel/LTS)2. Serge Pauwels (Bel/DDD) op 0:023. Daniel Navarro (Spa/COF) 0:144. Stef Clement (Ned/IAM) 0:405. Sylvain Chavanel (Fra/DEN) 0:406. Bert-Jan Lindeman (Ned/TLJ) 02:527. Daniel Teklehaimanot (Eri/DDD) 03:138. Sep Vanmarcke (Bel/TLJ) 03:269. Chris Sorensen (Den/FVC) 04:2310. Bauke Mollema (Ned/TFS) 05:0511. Adam Yates (GBr/OBE) 05:2412. Fabio Aru (Ita/AST) 05:2413. Louis Meintjes (ZAf/LAM) 05:2414. Romain Bardet (Fra/ALM) 05:2415. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 05:24

Klassement

1. Chris Froome (GBr/SKY) de 2307 km in 57u11:33 (gem: 40,337456 km/u)2. Adam Yates (GBr/OBE) op 0:473. Bauke Mollema (Ned/TFS) 0:564. Nairo Quintana (Col/MOV) 01:015. Romain Bardet (Fra/ALM) 01:156. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 01:397. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 0:578. Fabio Aru (Ita/AST) 01:079. Daniel Martin (Ier/EQS) 01:0910. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 01:2411. Richie Porte (Aus/BMC) 02:2212. Louis Meintjes (ZAf/LAM) 02:2913. Sergio Henao (Col/SKY) 02:3614. Roman Kreuziger (Tsj/TNK) 03:1415. Warren Barguil (Fra/TGA) 04:28

Froome blijft dan toch in het geel nadat hij te voet naar boven moest op Mont Ventoux

© AP

© pn

© rr

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Ongeziene taferelen op de Mont Ventoux. In de chaos door de massale belangstelling stond gele trui Chris Froome zelfs zonder fiets te voet. Froome moest noodgedwongen naar boven lopen en verloor aanvankelijk zelfs zijn gele trui. De Tourorganisatie greep echter in en zo behield Froome dan toch zijn gele trui. Een beslissing die aan het podium echter op boegeroep werd onthaald.

Terwijl Thomas de Gendt en Serge Pauwels op weg waren naar de zege, ontstonden achter hen hallucinante taferelen. Richie Porte reed op kop bij de favorieten met Chris Froome en Bauke Mollema in het wiel. Maar plots moest een motard door de mensenzee halt houden en de drie knalden er vol tegenaan. Mollema en Porte konden verder maar Froome had problemen met zijn fiets en moest zeker een minuut te voet en zonder fiets naar boven. Froome verloor uiteindelijk bijna zeven minuten op ritwinnaar Thomas De Gendt...

Hier liep alles mis:

Door dit incident verspeelde Froome aanvankelijk ook zijn gele trui. In de voorlopige stand werd zo erg verrassend de Brit Adam Yates (Orica-GreenEdge) de nieuwe leider. Hij had in die voorlopige stand negen seconden voorsprong op de Nederlander Bauke Mollema en veertien op de Colombiaan Nairo Quintana. Froome was zesde, op 53 seconden. De Tourdirectie greep echter in en Chris Froome bevestigde als eerste op Twitter dat hij in het geel blijft.

Ten gevolge van het uiterst uitzonderlijke incident dat zich op 1,2 kilometer van de finish heeft voorgedaan, werden de tijdsverschillen tussen de betrokken renners ongedaan gemaakt: Christopher Froome (GBr) en Richie Porte (Aus) kregen dezelfde tijd als Bauke Mollema (Ned). Nairo Quintana (Col), Alejandro Valverde (Spa), Teejay Van Garderen (VSt) kwamen in dezelfde tijd als Adam Yates (GBr).Dit is de aangepaste stand:

1. Christopher Froome (TEAM SKY) 57u 11' 33'' 2. Adam Yates (ORICA-BIKE EXCHANGE) + 00'47''3. Nairo Quintana (MOVISTAR) + 00'54''4. Bauke Mollema (TREK - SEGAFREDO) + 00'56''5. Romain Bardet (AG2R LA MONDIALE) + 01'15''6. Alejandro Valverde (MOVISTAR) + 01'32''7. Tejay van Garderen (BMC) + 01' 32''8. Fabio Aru (ASTANA) + 01'54''9. Daniel Martin (ETIXX-QUICK STEP) + 01'56''10. Joaquim rodriguez (KATUSHA) + 02'11''

Op sociale media is de verontwaardigng alvast groot: het feit dat er geen nadarhekken stonden om de mensenzee in goede banen te leiden kan er bij velen niet in. Ondermeer Romain Bardet uitte achteraf zijn ongenoegen: "Er was gewoon te veel volk, ik kon zelfs niet demarreren..."

Niet onbegrijpelijk, als we de beelden uit de ploegwagen van IAM Cycling zien:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Stond u mee op de Mont Ventoux? Laat het ons weten via pieter.huybrechts@nieuwsblad.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer