Man die Wendy (21) vermoordde in Sint-Maarten is opgepakt

De man die Wendy Montulet vermoordde, is opgepakt. Dat heeft de procureur van Sint-Maarten gezegd op een persconferentie. De 21-jarige toeriste uit Hoei verdween zaterdag toen ze ging joggen. Haar lichaam werd pas ’s anderdaags teruggevonden, naakt en vol messteken.

lej

Vlak voor ze met haar familie terug op het vliegtuig stapte naar België, ging Wendy Montulet zaterdag nog even joggen. Dat had ze de voorbije weken tijdens haar vakantie op Sint-Maarten, een tropisch eiland in de Caraïben, wel vaker gedaan. Toen ze rond de middag nog niet opgedaagd was, sloeg haar familie alarm.

Een grote zoekactie werd opgezet, tot een speurhond zondagmiddag rond 14 uur het lichaam van de jonge vrouw terugvond. Ze stierf aan meerdere verwondingen toegebracht met een scherp voorwerp.

Woensdagavond maakte de procureur bekend dat er een verdachte is opgepakt. Het gaat om een jongeman uit Sint-Maarten zelf van 21 jaar, even oud als het slachtoffer, die toegeeft dat hij Wendy heeft aangerand en gedood heeft met een stuk glas. Waarom hij de jonge vrouw aanviel, kon de man niet zeggen.

Drie moorden

Daarmee komt een voorlopig einde aan de speculaties over de dood van jonge vrouwen op het eiland. Want behalve Wendy Montulet werden de voorbije jaren nog twee andere vrouwen in gelijkaardige omstandigheden gedood. Ook Angélique Chauviré (30) en Clemencia Julot (21) werden dood teruggevonden.

Even dook ook de naam op van Kathron Fortune, een 38-jarige man die opdook in het onderzoek naar de dood van Angélique Chauviré. Maar harde bewijzen tegen hem waren er niet. De man werd wel veroordeeld voor een andere moord, een afrekening in het drugsmilieu. In februari kon hij uit de gevangenis ontsnappen. Toch gingen de speurders ervan uit dat hij niet de dader zou zijn. “Er is geen enkel element dat ons doet geloven dat hij er iets mee te maken heeft.”

Gerecht maakt “absolute prioriteit” van zoektocht moordenaar Wendy (21)

© rr

Het gerecht op het eiland Sint Maarten spaart kosten noch moeite om de moord op de Belgische Wendy Montulet (21) op te lossen. “Er werken vijftien speurders voltijds, zeven dagen op zeven, aan deze zaak”, zegt kapitein Emmanuel Maignan. “Het is onze absolute prioriteit.”

De vrouw uit Hoei verdween zaterdagochtend op het tropische eiland toen ze ging joggen. ’s Anderendaags vond een speurhond haar lichaam terug. Ze was verschillende keren neergestoken, en allicht aangerand.

Veertig gendarmes klopten gisterochtend aan bij alle huizen, pensions en hotelkamers die langs de tien kilometer lange route liggen. Telkens met één vraag: “Hebt u zaterdagochtend iets vreemds opgemerkt?”

Ook de beelden van alle bewakingscamera’s werden bekeken, maar dat leverde niets op. ’s Namiddags doorzochten vijftig gendarmes de plek waar haar lichaam gevonden werd. Voor de derde keer al, maar de speurders wilden absoluut het moordwapen vinden.

Er is ook een sporenonderzoek op haar lichaam uitgevoerd, dat is opgestuurd naar een labo in Bordeaux, in de hoop dat wetenschappers het DNA van de moordenaar kunnen vinden. Twee wetsdokters vliegen donderdag van Guadeloupe naar Sint Maarten om het lichaam te onderzoeken.

Een opsporingsbericht zou verschillende tips hebben opgeleverd, die nu nagetrokken worden. Het lichaam van Wendy wordt allicht zaterdag naar België gebracht.

Clemencia (21) werd zes jaar geleden op exact dezelfde manier vermoord als Belgische toeriste

Clemencia Julot (21) - Wendy Montulet (21)

Clemencia Julot (21) - Wendy Montulet (21)

Angélique Chauviré (30), Clemencia Julot (21) en Wendy Montulet (21). Drie jonge vrouwen die in gelijkaardige omstandigheden om het leven werden gebracht op Sint-Maarten. Drie moorden die de afgelopen tien jaar een schokgolf veroorzaakten op het eiland dat de bijnaam “het vriendelijke eiland” draagt.

Op 9 juli 2016 verdween de Belgische Wendy Montulet (21) op het tropische eiland Sint-Maarten. Ze was er op vakantie met haar familie, die aan de alarmbel trok. De politiediensten zetten meteen de grote middelen in om haar te vinden.

Een dag na haar verdwijning troffen ze het lichaam van de jonge vrouw aan . Ze lag naakt in het water. Op haar lichaam waren “meerdere verwondingen veroorzaakt door een scherp voorwerp”, aldus de procureur-generaal maandag.

Naakt en vastgebonden

Een moord die de bevolking van het kleine eiland - waar amper 77.000 mensen leven - meteen doet denken aan een ander slachtoffer: Clemencia Julot.

De 21-jarige Haïtiaanse werd zes jaar geleden - op 20 juli 2010 - dood teruggevonden na het joggen. De handen van de jonge vrouw waren vastgebonden, ze was voor de helft uitgekleed en ze was om het leven gebracht met messteken.

In september 2014 werd een verdachte gearresteerd. Hij werd op 5 februari 2015 veroordeeld tot achttien jaar cel.

Ontsnapping

In diezelfde gevangenis zat Kathron “Cuchi” Fortune. Hij was de verdachte van de moord op de 30-jarige Française Angélique Chauviré. Zij werd tien jaar geleden - op 9 mei 2006 - in gelijkaardige omstandigheden vermoord op het eiland.

De politie had de lokale inwoner “Cuchi” in het vizier omdat hij die avond nog samen met Angélique werd gezien. Bewijzen tegen hem waren er echter nooit.

Hij werd later wel voor een andere moord veroordeeld. Dat zou een afrekening in het drugsmilieu geweest zijn. Op 15 februari 2016 ontsnapte hij tijdens een medisch bezoek. Zijn naam dook in verschillende media op in de moordzaak van de Belgische Wendy . “Maar we denken niet dat hij de dader is van de dodelijke steekpartij”, klinkt het bij kapitein Emmanuel Maignan.

Belgische toeriste die dood werd teruggevonden, kreeg meerdere messteken

© rr

De 21-jarige Wendy M., die zaterdag verdween op het eiland Sint-Maarten en twee dagen later dood werd gevonden, werd gestoken met een mes. Dat zegt de procureur-generaal van Basse-Terre, Samuel Finielz, volgens de website van het lokale nieuwsmedium Soualiga Post.

Het slachtoffer “werd dood teruggevonden, met meerdere verwondingen veroorzaakt door een scherp voorwerp”, aldus de procureur-generaal maandag op een persconferentie in Marigot, in het Franstalige gedeelte van het eiland Sint-Maarten in de Caraïben.

Het wapen werd niet gevonden bij het lichaam van de jonge vrouw, die mogelijk werd gedood in de buurt van de plaats waar ze werd gevonden. “Maar dat kunnen we nog niet bevestigen”, zo benadrukte Samuel Finielz. Het slachtoffer had zaterdagochtend haar hotel verlaten om te gaan joggen, en had buiten haar muziekspeler geen waardevolle voorwerpen bij zich.

Ook kan voorlopig nog niet gezegd worden of de vrouw seksueel misbruikt werd. Maandagnamiddag werden verschillende stalen afgenomen en naar Frankrijk overgebracht om daar door “de beste experts” geanalyseerd te worden, aldus het parket.

Autopsie

Donderdag wordt een autopsie uitgevoerd door twee forensische experts uit Guadeloupe. Die moeten het tijdstip van het overlijden vaststellen, maar de onderzoekers gaan ervan uit dat dat tussen 9.30 uur, toen het meisje vertrok om te gaan joggen, en 14 uur, toen de stiefvader de politie waarschuwde, moet geweest zijn.

Het onderzoek wordt geleid door de onderzoeksbrigade van Sint-Maarten, en vijftien militairen zullen zich voltijds met de zaak bezighouden. Als het onderzoek binnen twee weken nog niks heeft opgeleverd, zal een gerechtelijk onderzoek geopend worden, aldus Soualiga Post nog op zijn website.

Jonge Belgische toeriste dood teruggevonden op Caraïbisch eiland

thumbnail: null
thumbnail: null

Een jonge Belgische toeriste is zondag dood teruggevonden in Baie Nettlé op het eiland Sint-Maarten. Zaterdag werd een opsporingsbericht verspreid voor de vrouw, omdat het om een onrustwekkende verdwijning ging.

Het gaat om de 21-jarige Wendy Montulet uit Luik. Ze verbleef samen met haar ouders in Hotel Flamboyent op Sint-Maarten. Zaterdagochtend rond 9.30 uur was de jonge vrouw gaan joggen, maar ze keerde niet terug. Haar ouders gaven haar op als vermist. Haar verdwijning werd zaterdagnamiddag gemeld. Meteen daarna werden er intensieve zoekacties opgezet, onder andere met een helikopter en met speurhonden. Het is tijdens een van die zoekacties dat uiteindelijk zondag het lichaam van Wendy werd ontdekt door een speurhond.

Onderzoek zal nog moeten uitwijzen wat de doodsoorzaak is van de jonge vrouw, maar de politie kijkt sterk in de richting van een crimineel feit.

“Grote schok”

Buitenlandse Zaken bevestigde intussen dat ze zondagavond op de hoogte werden gesteld van de vondst van een dood lichaam van een Belgische vrouw. “De dood van Wendy is een grote schok. Mijn eerste gedachten gaan naar de ouders van de jonge vrouw die met haar mee hier verbleven,” zegt Aline Hanson, voorzitter van de Raad van Sint-Maarten. “Ik verleen hen al mijn steun, net zoals dat ook de gemeenschap van Sint-Maarten dat zal doen. Als blijkt dat er inderdaad een crimineel feit is gepleegd, zullen we conclusies trekken uit deze vreselijke daad op ons grondgebied.”

Sint-Maarten is een eiland in de Caraïbische zee. Het ligt zo’n 240 kilometer ten oosten van Puerto Rico en behoort tot de Kleine Antillen.

"Gevluchte gevangene heeft niets met dood Wendy te maken"

© Politie Sint Maarten

© rr

thumbnail: null
thumbnail: null

Het gerecht op het eiland Sint Maarten spaart kosten noch moeite om de moord op de Belgische Wendy Montulet (21, foto) op te lossen. “Er werken 15 speurders voltijds aan deze zaak”, zegt kapitein Emmanuel Maignan.

De vrouw uit Hoei verdween zaterdagochtend op het tropische eiland toen ze ging joggen. ’s Anderendaags vond een speurhond haar lichaam terug. Ze was verschillende keren neergestoken, en allicht aangerand.

Veertig gendarmes klopten gisterochtend aan bij alle huizen, pensions en hotelkamers die langs de tien kilometer lange route liggen. Telkens met één vraag: “Hebt u zaterdagochtend iets vreemds opgemerkt?”

Iemand moet Wendy gezien hebben

De route waarop Wendy rond 10 uur ging joggen is geen afgelegen pad. Het pad langs een baai van Sint Maarten lijkt veilig. Er zijn altijd mensen, ook in het laagseizoen. Het kan dus bijna niet anders of iemand moet Wendy die ochtend nog gezien hebben.

Ook de beelden van alle bewakingscamera’s werden bekeken, maar dat leverde niets op. ’s Namiddags doorzochten vijftig gendarmes de plek waar haar lichaam gevonden werd. Voor de derde keer al, maar de speurders wilden absoluut het moordwapen vinden. Want het mes waarmee Wendy werd neergestoken is nog niet gevonden.

Er is ook een sporenonderzoek op haar lichaam uitgevoerd, dat is opgestuurd naar een labo in Bordeaux, in de hoop dat wetenschappers het DNA van de moordenaar kunnen vinden. Twee wetsdokters vliegen donderdag van Guadeloupe naar Sint Maarten om het lichaam te onderzoeken.

Moeder Wendy: “De onderzoekers zijn formidabel”

Een opsporingsbericht zou verschillende tips hebben opgeleverd, die nu nagetrokken worden. Het lichaam van Wendy wordt allicht zaterdag naar België gebracht. De moeder van Wendy, Christine Debruyn, wil samen met haar overleden dochter terugvliegen.

De Franstalige krant DH kon de vrouw spreken: “Er is nog niemand opgepakt. De onderzoekers zijn formidabel. De mensen zijn enorm lief voor ons. Ik heb volledig vertrouwen in hen.” De vrouw gelooft dat de moordenaars zullen worden gevonden. “Ik geloof in mirakels.”

Met de vader van Wendy lijkt het contact moeilijker, de man vernam de dood van zijn dochter zondagavond via Facebook, nadat mensen rouwberichten op haar pagina begonnen schrijven.

Zoektocht naar veroordeelde moordenaar

Tien jaar geleden werd een andere jonge vrouw in gelijkaardige omstandigheden op het eiland vermoord. De dader van de moord op de Française Angélique Chauviré (30) werd nooit veroordeeld. Maar het gerecht had wel een verdachte in het vizier: Kathron Fortune, een 38-jarige inwoner van het eiland die op die avond met haar ­samen gezien werd. Bewijzen tegen hem waren er nooit. Hij werd later wel voor een andere moord veroordeeld. Dat zou een afrekening in het drugsmilieu zijn geweest. Fortune staat gekend onder de bijnaam Cuchi, en is afkomstig van het Antilliaanse eiland Grenada. Fortune slaagde erin om in februari uit de gevangenis te ontsnappen.

Zijn naam dook in verschillende media op in de moordzaak van Wendy Montulet. "Maar we denken niet dat hij de dader is van de dodelijke steekpartij. Er is geen enkel element dat ons doet geloven dat hij er iets mee te maken heeft", klinkt het bij kapitein Emmanuel Maignan.