IN BEELD. Fukushima, vijf jaar na de kernramp

Print
De Maleisische fotograaf Keow Wee Long heeft lef: samen met twee vrienden en enkel een gasmasker aan dringt hij een geëvacueerde zone in Japan binnen. Daar liggen vier dorpen die vijf jaar geleden in allerijl werden geëvacueerd na een ongeziene ramp.

Op 11 maart 2011 brak na een aardbeving de hel uit in Fukushima. Metershoge golven overspoelden de Japanse regio en brachten schade toe aan de kernreactor, waardoor radioactief materiaal vrijkwam. In een straal van 20 kilometer moesten 150.000 mensen hun woonplaatsen verlaten. De vier getroffen dorpen zijn vijf jaar later nog steeds onbewoond, de zogenaamde 'rode zone' is nog steeds volledig afgesloten. Niemand is er sindsdien teruggekeerd.

De beelden die de 27-jarige fotograaf er schoot tonen hoe de dorpen in een moment van grote paniek in de tijd zijn bevroren. In het wassalon is een machine nog maarhalf leeggehaald, in een winkel staan de rekken vol dvd's, kranten en tijdschriften uit 2011 en in de supermarkt ligt de vloer vol vervallen producten. De straten zijn leeg en de parkeerplaatsen vol onkruid, de gebouwen die beschadigd werden door de aarbeving zijn dat nog steeds.

"Als kind droomde ik altijd dat ik alleen in een supermarkt zou achterblijven en dat ik dan alle chocolade kon opeten. Die droom is dankzij mijn vrienden nu werkelijkheid geworden", schrijft de fotograaf zelf in een begeleidend bericht op Facebook. "Het verbaast me wel dat de dorpen nog niet zijn leeggehaald en schoongemaakt, ook al is de straling nog steeds hoog. Ik vond er geld en goud, laptops en heel veel andere waardevolle dingen. Ik denk dat dit het grote verschil is tussen Chernobyl en Fukushima."