Emotionele Jurgen Van den Broeck geeft op in Tour de France na val: "Dit is klote"

Print

Jurgen Van den Broeck kwam in het nerveuze wedstrijdbegin van de elfde etappe in de Tour de France ten val. Hij haalde nog wel de finish in Montpellier, weliswaar op 3’50” van winnaar Froome, maar de klap was duidelijk hard aangekomen. Achteraf liet hij röntgenfoto's nemen en daarop werd duidelijk dat hij zijn rechterschouder had gebroken. Een nieuwe opgave was dan ook onvermijdelijk...

Van den Broeck is niet de enige renner die ten val kwam in het eerste wedstrijduur. Ook Thibaut Pinot, George Bennett, Luis Leon Sanchez, Lawson Craddock, Tsgabu Grmay, Alex Howes en Edward Theuns lagen in de eerste 30 kilometer tegen de grond. 

Van den Broeck finishte uiteindelijk als 137e, op 3:50 van winnaar Peter Sagan, maar voelde al tijdens de etappe onraad. Na medisch onderzoek in Montpellier bleek dat er sprake was een breuk in de rechterschouder. 

"Ik mag niet meer verder rijden"

"Het begin was nerveus", vertelde een duidelijk aangeslagen Jurgen Van den Broeck voor de camera van Sporza. "Iemand tikte mijn voorwiel aan en we gingen met drie tegen de grond, vol op mijn schouder. Ik had heel de dag veel pijn en wist dat er iets niet klopte. Ik wist wel dat mijn sleutelbeen niét gebroken was en ik had gehoopt op een kneuzing. Maar blijkbaar niet..."

 "Ik heb nog gevraagd of ik met deze breuk nog verder mocht rijden, maar dat mag niet op medisch advies. Ik kon tijdens de rit ook al niet op de pedalen staan en ze vertelden me dat dit de komende dagen niet zal verbeteren. Het heeft geen nut om verder te doen"

Van den Broeck haalde wel nog de finish maar verloor 3’50” in de elfde etappe. Hij was deze Tour bij Katusha de meesterknecht van Joaquim Rodriguez maar toch bleef hij als 21ste in de stand wel met ruime voorsprong beste Belg, op 9’29” van Froome. Na de opgave van  Van den Broeck wordt Greg van Avermaet nu de beste Belg in de stand: op plaats 41, op 39’31”...

Derde opgave in de Tour: "Ik word niet gespaard"

Het is al de derde keer dat Jurgen Van den Broeck door pech moet opgeven in de Tour de France. In 2011 raakte hij ernstig geblesseerd tijdens de negende etappe in de afdaling van de Col du Perthus, waarbij hij zijn schouderblad en twee ribben brak en tevens een klaplong opliep. In 2013 kwam hij in de vijfde rit naar Montpellier (opnieuw de plek des onheils, dus) ten val op 300 meter van de finishlijn nadat Nacer Bouhanni voor hem tegen de grond was gegaan: Van den Broeck had een zware blessure aan de knie en zou niet meer starten in de volgende rit. 

"Ik word niet echt van pech gespaard in de Ronde van Frankrijk", zei hij. "Dit doet me veel pijn en valt me zwaar. Ik was niet bezig met een klassement, ik kwam naar hier om te werken. Ik deed mijn ding en dan overkomt je zo'n domme val. Nu kan ik niets meer betekenen voor het team, dat is bijzonder frustrerend. Nu lig ik weer tegen de grond, moet ik weer terugkomen en revalideren." 

"De dokter voorspelde dat ik zo'n drie weken van de fiets moet blijven. Het geneest vanzelf, zonder operatie. Ik had graag verder gekoerst, maar het mag gewoon niet. Het is altijd vloeken als je valt in de Tour. Ik was de eerste week goed doorgekomen en dan heb je dit. Sorry, maar dit is echt klote."

 

Zijn beste resultaat in de Tour was zijn derde plaats in 2010, waar hij als vijfde Parijs haalde maar door de schrapping van Contador en Mensjov later alsnog officieel als derde de geschiedenisboeken in ging. In 2012 haalde hij Parijs als vierde.