© Politie Sint Maarten

© rr

thumbnail: null
thumbnail: null

"Gevluchte gevangene heeft niets met dood Wendy te maken"

Het gerecht op het eiland Sint Maarten spaart kosten noch moeite om de moord op de Belgische Wendy Montulet (21, foto) op te lossen. “Er werken 15 speurders voltijds aan deze zaak”, zegt kapitein Emmanuel Maignan.

cel

De vrouw uit Hoei verdween zaterdagochtend op het tropische eiland toen ze ging joggen. ’s Anderendaags vond een speurhond haar lichaam terug. Ze was verschillende keren neergestoken, en allicht aangerand.

Veertig gendarmes klopten gisterochtend aan bij alle huizen, pensions en hotelkamers die langs de tien kilometer lange route liggen. Telkens met één vraag: “Hebt u zaterdagochtend iets vreemds opgemerkt?”

Iemand moet Wendy gezien hebben

De route waarop Wendy rond 10 uur ging joggen is geen afgelegen pad. Het pad langs een baai van Sint Maarten lijkt veilig. Er zijn altijd mensen, ook in het laagseizoen. Het kan dus bijna niet anders of iemand moet Wendy die ochtend nog gezien hebben.

Ook de beelden van alle bewakingscamera’s werden bekeken, maar dat leverde niets op. ’s Namiddags doorzochten vijftig gendarmes de plek waar haar lichaam gevonden werd. Voor de derde keer al, maar de speurders wilden absoluut het moordwapen vinden. Want het mes waarmee Wendy werd neergestoken is nog niet gevonden.

Er is ook een sporenonderzoek op haar lichaam uitgevoerd, dat is opgestuurd naar een labo in Bordeaux, in de hoop dat wetenschappers het DNA van de moordenaar kunnen vinden. Twee wetsdokters vliegen donderdag van Guadeloupe naar Sint Maarten om het lichaam te onderzoeken.

Moeder Wendy: “De onderzoekers zijn formidabel”

Een opsporingsbericht zou verschillende tips hebben opgeleverd, die nu nagetrokken worden. Het lichaam van Wendy wordt allicht zaterdag naar België gebracht. De moeder van Wendy, Christine Debruyn, wil samen met haar overleden dochter terugvliegen.

De Franstalige krant DH kon de vrouw spreken: “Er is nog niemand opgepakt. De onderzoekers zijn formidabel. De mensen zijn enorm lief voor ons. Ik heb volledig vertrouwen in hen.” De vrouw gelooft dat de moordenaars zullen worden gevonden. “Ik geloof in mirakels.”

Met de vader van Wendy lijkt het contact moeilijker, de man vernam de dood van zijn dochter zondagavond via Facebook, nadat mensen rouwberichten op haar pagina begonnen schrijven.

Zoektocht naar veroordeelde moordenaar

Tien jaar geleden werd een andere jonge vrouw in gelijkaardige omstandigheden op het eiland vermoord. De dader van de moord op de Française Angélique Chauviré (30) werd nooit veroordeeld. Maar het gerecht had wel een verdachte in het vizier: Kathron Fortune, een 38-jarige inwoner van het eiland die op die avond met haar ­samen gezien werd. Bewijzen tegen hem waren er nooit. Hij werd later wel voor een andere moord veroordeeld. Dat zou een afrekening in het drugsmilieu zijn geweest. Fortune staat gekend onder de bijnaam Cuchi, en is afkomstig van het Antilliaanse eiland Grenada. Fortune slaagde erin om in februari uit de gevangenis te ontsnappen.

Zijn naam dook in verschillende media op in de moordzaak van Wendy Montulet. "Maar we denken niet dat hij de dader is van de dodelijke steekpartij. Er is geen enkel element dat ons doet geloven dat hij er iets mee te maken heeft", klinkt het bij kapitein Emmanuel Maignan.