Gorilla Kiki na lange lijdensweg overleden in Antwerpse Zoo

Print
Gorilla Kiki na lange lijdensweg overleden in Antwerpse Zoo

Foto: Jonas Verhulst

Kiki, het onfortuinlijke gorillavrouwtje uit de Antwerpse Zoo, is woensdag overleden. Dat meldt de dierentuin op haar Facebookpagina. Kiki had regelmatig epilepsieaanvallen en verloor een arm na een aanval van een andere gorilla.

“Zonet is Kiki, het onfortuinlijke gorillavrouwtje, na een lange strijd met ups en downs, gestorven”, zo meldt de Zoo in een persbericht. De afgelopen weken zat Kiki nog apart van de groep om te kunnen rusten en om zeker te zijn dat ze haar medicatie goed nam. Ze had wel contact met Amahoro en, gezien haar situatie, leek het goed met haar te gaan. Maar de laatste dagen ging haar gezondheidstoestand pijlsnel achteruit en stond ze onder doktersbehandeling. Woensdag stopte Kiki plots met ademhalen omstreeks 15u30 vanmiddag. De verzorgers waren bij haar.

Gorilla Kiki na lange lijdensweg overleden in Antwerpse Zoo
Foto: Jonas Verhulst

Kiki onderging een armamputatie op 4 april. Enkele dagen eerder kreeg ze een epilepsieaanval en dat leidde tot een beet van gorillaman Matadi. “Professoren van de universiteit Gent deden er, in samenwerking met de dierenarts, alles aan om haar te redden”, zegt de Zoo. “Verzorgers waakten dag en nacht om het gorillavrouwtje zo comfortabel mogelijk doorheen deze moeilijke periode te loodsen. Zij zijn er nu het hart van in. Ze zijn bijzonder geëmotioneerd en moeten hun verdriet verwerken de komende dagen.”

Kiki had sinds haar geboorte in Heidelberg ZOO epilepsie. Omdat ze zich niet goed voelde in de groep daar, bood ZOO Antwerpen aan om haar bij ons een kans te geven in een nieuwe groep.

Zilverrug Matadi en gorillavrouwen Amahoro en Mambele vormen sinds eind juni een harmonieuze groep gorilla’s. De vrouwtjes hebben hem aanvaard als dominante man in de groep en maken zelfs in dezelfde ruimte een nest om in te slapen.