Waarom we deze vakantie alwéér F.C. De Kampioenen voorgeschoteld krijgen

Print
Waarom we deze vakantie alwéér F.C. De Kampioenen voorgeschoteld krijgen

Foto: VRT-TV1

Een zomervakantie met elke weekdag een aflevering van F.C. De Kampioenen op televisie. Het valt amper nog weg te denken. “En zolang de reeks in de smaak blijft vallen bij een breed publiek zal dat zo blijven ook”, zegt Hans Van Goethem, woordvoerder van VRT.

6 oktober 1990. Televisiekijkend Vlaanderen maakt voor het eerst kennis met Xavier, Boma, Pascalleke en co. Het begin van de succesvolle komische reeks F.C. De Kampioenen. Een reeks die in totaal 21 seizoenen - en 273 afleveringen - zal vullen met gekke fratsen.

“Humor die jong en oud nu nog steeds kunnen smaken”, zegt Hans Van Goethem, woordvoerder van VRT. En dat verklaart meteen waarom televisiezender Eén de reeks blijft heruitzenden. Jaar na jaar, na jaar, na jaar...

Traditie

Maar toch lijkt de serie maar niet te vervelen. Deze zomervakantie keken er al gemiddeld 651.071 Vlamingen naar het programma. Dat loopt vrij gelijk met het gemiddelde van dezelfde periode vorig jaar: 655.168 kijkers.

Ruim voldoende om VRT niet te doen afstappen van de traditie. Maar wat maakt F.C. De Kampioenen nu echt zo succesvol? “Voor veel mensen is het een dagelijkse afspraak. Een familiemoment”, zegt Hans Van Goethem. “Het is een beetje ontdekken en herontdekken. Dat - in combinatie met de aangename humor - zorgt ervoor dat het een fijne afspraak is voor televisie.”

Bij de zender werd ook nooit geprobeerd om de reeks te schrappen uit het zomerprogramma. “We hebben wel andere humoristische reeksen gemaakt, maar zolang F.C. De Kampioenen in de smaak blijft vallen bij een breed publiek, houden we aan deze zomerse afspraak “, klinkt het.

“Niet rijk van geworden”

Maar ondanks het grote succes zijn de acteurs van F.C. De Kampioenen er niet rijk van geworden.

Waarom we deze vakantie alwéér F.C. De Kampioenen voorgeschoteld krijgen
Foto: Vum

Althans, dat is wat Marijn - Balthazar Boma - Devalck drie jaar geleden zei in Het Nieuwsblad.

“De VRT heeft me altijd betaald als gediplomeerd acteur, maar voor de talloze herhalingen hebben we erg weinig geld gekregen. Dat komt doordat de voltallige crew ooit een contract heeft getekend waarin de acteurs hun rechten hebben afgestaan. Dat kon moeilijk anders want wie tegensputterde, dreigde zijn plaats te verliezen aan een andere acteur. Aanvankelijk zagen we daar geen graten in, maar toen de herhalingen elkaar begonnen op te volgen, zijn we onder impuls van An - Doortje - Tuts met de directie aan tafel gaan zitten. We kregen onze rechten terug en sleepten een vergoeding van 250 euro per acteur per herhaling in de wacht.”

In ruil tekenden de acteurs een exclusiviteitscontract met de VRT. Toen de televisiereeks echter voorgoed stopte, raakten de acteurs hun rechten opnieuw kwijt. “Nu zijn de Kampioenen nog altijd op tv te zien, maar mijn collega’s en ik verdienen daar niets aan.”