Ritwinnaar Sagan helpt Froome aan secondewinst na spectaculaire waaieretappe

Print

Chris Froome heeft met de hulp van Peter Sagan één dag voor de rit naar de Mont Ventoux een paar extra seconden bonus op zijn concurrenten gepakt. In een spectaculaire waaieretappe naar Montpellier verraste Froome samen met Sagan de andere klassementsrenners en bleef hij nipt het spurtende peloton voor. De etappezege ging uiteraard verdiend naar klasbak Sagan, die de koers andermaal kleurde.

De schrik voor de mistral zat er voor de start in Carcassonne stevig in bij renners en ploegleiders. De typische Zuid-Franse wind waaide immers fel in de Hérault en dus was de vrees voor waaiers gegrond. Het maakte dat de tocht van 162,5 kilometer naar Montpellier ontzettend zenuwachtig verliep. Met de nodige valpartijen tot gevolg. Onder meer Edward Theuns, Thibaut Pinot, Jurgen Van den Broeck en George Bennett maakten in het eerste wedstrijduur onzacht kennis met het asfalt.

Ritwinnaar Sagan helpt Froome aan secondewinst na spectaculaire waaieretappe
Foto: AFP

Ondanks het razendsnelle begin geraakten Arthur Vichot (FDJ) en Leigh Howard (IAM) weg uit het peloton om de vlucht van de dag op poten te zetten. Hun poging zou echter op meer dan zestig kilometer van de finish al stranden. Want in het peloton probeerden de waaier-specialisten voortdurend de boel op een lint te trekken. Dat peloton splitste dan ook regelmatig, maar kwam even snel terug samen omdat de rem erop gezet werd. Onderweg won Kittel de tussensprint voor Sagan en Cavendish.

Net op het moment dat het er alle schijn van had dat het peloton in groep naar de laatste rechte lijn in Montpellier zou bollen, stak Peter Sagan - wie anders? - de boel in brand. De wereldkampioen brak de koers op veertien kilometer van de streep samen met gele trui Chris Froome helemaal open. Beide heren snelden naar voor en reden de boel in de wind aan flarden. Froome had bovendien Geraint Thomas mee, Sagan kon rekenen op ploegmakker Bodnar. Nairo Quintana had zich laten verrassen en ook de ploegen van de spurters moesten vol aan de bak maar de vier kleppers voorin pakten als snel 22 seconden.

Hoe hard de sprintersploegen en Movistar nog probeerden, Froome en Sagan mochten in de straten van Montpellier onverwacht sprinten om de ritzege. Froome zette nog aan, maar was uiteraard geen partij voor een oppermachtige Sagan. Het peloton kwam zes seconden later over de meet. Voor groene trui Peter Sagan is het de tweede ritzege in deze Tour. Een meer dan een terechte beloning voor de geweldige spektakel dat hij niet alleen vandaag, maar al de hele Tour, tentoon spreidde. De Slowaak zit uiteraard nog steviger in de groene trui.

Voor de tweede keer in deze Tour pakt Chris Froome enkele seconden op Quintana en co waar niemand het verwachtte. Eerder deze week deed de Brit het al in de afdaling, vandaag verraste hij iedereen met een late ontsnapping. Veel tijdswinst leverde dat niet op, maar dankzij de twaalf seconden extra trekt hij toch met een voorsprong van 35 seconden op Quintana naar de Mont Ventoux. Joaquim Rodriguez en Louis Meintjes eindigden niet in het eerste pelotonnetje en vliegen uit de top-tien.

Met Jasper Stuyven (zesde) en Oliver Naesen (tiende) stonden er twee landgenoten in de top-tien.

Donderdag: naar de Mont Ventoux

Donderdag wordt op de Mont Ventoux voor de zestiende keer strijd geleverd om de dagzege in de Tour de France. Uitgerekend op de Franse feestdag, dus de Fransen rekenen op een hoogdag op de fiets. Chris Froome kan er geschiedenis schrijven maar de wind is spelbreker want ASO besliste al om de rit in te korten tot aan Chalet Reynard. (lees meer).

Rituitslag

1. Peter Sagan (Slk/TNK)

2. Chris Froome (GBr/SKY) op 0:00

3. Maciej Bodnar (Pol/TNK) 0:00

4. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 0:06

5. Christophe Laporte (Fra/COF) 0:06

6. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:06

7. Edvald Boasson Hagen (Noo/DDD) 0:06

8. André Greipel (Dui/LTS) 0:06

9. Sondre Enger (Noo/IAM) 0:06

10. Oliver Naesen (Bel/IAM) 0:06

Algemeen klassement

1. Chris Froome (GBr/SKY)

2. Adam Yates (GBr/OBE) op 0:28

3. Daniel Martin (Ier/EQS) 0:31

4. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:35

5. Bauke Mollema (Ned/TFS) 0:56

6. Romain Bardet (Fra/ALM) 0:56

7. Sergio Henao (Col/SKY) 0:56

8. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 01:13

9. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 01:13

10. Roman Kreuziger (Tsj/TNK) 01:28

Bekijk de volledige rituitslag en het klassement hier.

Ritwinnaar Sagan helpt Froome aan secondewinst na spectaculaire waaieretappe
Foto: EPA
Ritwinnaar Sagan helpt Froome aan secondewinst na spectaculaire waaieretappe
Foto: AP