Reggae Geel annuleert concert van homofobe headliner

Print
Reggae Geel annuleert concert van homofobe headliner

Foto: Bart Dewaele

Het Kempense muziekfestival Reggae Geel heeft na veel touwgetrek het optreden van hun eerste headliner afgelast. De controversiële Jamiaicaanse artiest Sizzla, bekend voor zijn agressieve en homofobe teksten, is dan toch niet welkom op 5 augustus.

De fel gecontesteerde artiest Sizzla stond lang op de lineup van Reggae Geel. Een probleem voor onder anderen holebi-beweging Cavaria en het Equal Rights and Justice Collective. Sizzla’s homofobe en extremistische standpunten over de LGBT gemeenschap hoorde volgens hun niet thuis op een festival dat vier jaar geleden een charter tegen homofobie ondertekende (No Hate Reggae Charter).

Miguel Collins, ook bekend als Sizzla, werd voor zijn homofobe teksten en boodschappen al vaker van de affiche gehaald. In 2012 werd een concert van Sizzla in de Vooruit in Gent afgelast voor dezelfde redenen. De organisatie zei toen in een reactie: ‘Het is nogal hypocriet van de concertorganisatoren om te beweren dat ze geen homofobe teksten tolereren, maar wat Sizzla in het buitenland verkondigt, kan hen blijkbaar niets schelen’, aldus Deborah Lambillotte.

Toch (niet)

Maandag kondigde de organisatie van Reggae Geel, Cavaria, nog aan dewereldmorgen.be aan dat het optreden van de artiest zou doorgaan. Zijn muziek zou naar verluidt in het kwalitatieve plaatje van het festival passen. Ze wouden daarmee vooral zijn fans een groot plezier doen. De organisatie zou het probleem van de homofobe teksten en boodschappen bij de artiest hebben aangekaart. Hij zou zijn ‘extrem(istisch)e uitlatingen achterwege laten.’

Cavaria liet vandaag echter weten dat de beslissing teniet gedaan was. ‘De organisatoren hebben blijkbaar een nieuwe overeenkomst met Sizzla gesloten. Çavaria was hier op geen enkele manier bij betrokken’, schrijft de organisatie. ‘Wij zijn net als Reggae Geel voorstanders van dialoog, maar een podium geven aan iemand die elders holebi- en transfobie zaait is voor ons een stap te ver.’

Het festival ziet met die beslissing de eerste headliner wegvallen op 5 augustus.