VIDEO. Nieuw duikcentrum met tropische vissen opent de waterkraan

Print
Beringen -

In Beringen is de kraan opengedraaid in het gloednieuwe duikcentrum Todi. Een bassin van de vroegere steenkoolmijn is omgevormd tot een groot bassin met maar liefst 6,2 miljoen liter zoet water. Tussen 2.200 tropische vissen en tal van decorelementen, zoals de carrosserie van auto’s, zullen vanaf 28 oktober professionele en recreatieve duikers de onderwaterwereld kunnen verkennen.

Todi omschrijft zich als het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar mensen zullen kunnen snorkelen of duiken tussen tropische zoetwatervissen. Investeringsmaatschappij LRM heeft er 6 miljoen euro ingepompt, een bedrag dat met 3 miljoen is aangevuld met SALK-middelen, bestemd voor de reconversie van Limburg.

“Na de sluiting van Ford Genk hebben we onder meer ingezet op vrijetijdseconomie, omdat we in dit segment economische groei en tewerkstelling kunnen creëren”, zegt Stijn Bijnens, CEO van LRM. “Het duikcentrum Todi is daar een mooi voorbeeld van. We geloven sterk dat onze investering door de bezoekers uit binnen- en buitenland rendabel wordt gemaakt.”

De onderwaterwereld van het duikcentrum is opgebouwd rond diverse attracties. “Er zijn grotten en kloven, autowrakken, riffen en steenkorven”, legt Dirk Heylen, exploitant van het centrum uit. “We zullen hier bovendien 2.200 tropische vissen in laten rondzwemmen. Het duikcentrum is zowel bestemd voor professionele duikers die hier kunnen komen oefenen, als voor pure recreanten die nieuwsgierig zijn naar wat er onder water allemaal te zien is.” Eén van de blikvangers is de onderwaterbar, waar zelfs met een duikpak aan, drankjes kunnen geconsumeerd worden.

Het bassin, een ‘indikker’, behoorde vroeger tot de kolenwasserij van de steenkoolmijn in Beringen. Het afvalwater waarmee de kolen werden gespoeld werd hier in opgeslagen en verwerkt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio