Celebs

Jennifer Aniston haalt fors uit naar de roddelpers

Print
Jennifer Aniston haalt fors uit naar de roddelpers
De Amerikaanse actrice Jennifer Aniston (47) werd onlangs voor de zoveelste keer geconfronteerd met zwangerschapsgeruchten. In een open brief in de Amerikaanse online krant The Huffington Post schrijft de ‘Friends’-ster nu dat ze de speculaties van de roddelpers grondig beu is.

“Laat me beginnen met de melding dat ik nog nooit eerder op roddels heb gereageerd”, schrijft de ster. “Ik steek niet graag mijn energie in allerlei leugens. Wat ik wel wil doen, is deelnemen aan het bredere debat over hoe vrouwen geportretteerd worden in de media. Omdat ik zelf niet actief ben op de sociale media, besloot ik om mijn mening hier te delen.”

Agressieve paparazzi

“Ter informatie: ik ben niet zwanger. Wat ik wel ben? Ik ben de manier waarop vrouwen weergegeven worden in de media kotsbeu. Elke dag worden mijn man (acteur Justin Theroux, nvdr.) en ik lastiggevallen door horden agressieve persfotografen die voor ons huis kamperen. Zij gaan tot het uiterste om eender welke foto te maken, ook al brengt dat ons en toevallige voorbijgangers in gevaar”, staat er nog.

Aniston zegt dat dit heel oncomfortabel is voor haar, maar nodigt lezers uit om naar ‘the bigger picture’ te kijken. “Als ik een of ander symbool ben voor mensen, dan ben ik zeker en vast een voorbeeld van hoe mensen me zien op basis van foto’s van die fotografen. De manier waarop de media me weergeven is niet menselijk en louter reflectie van hoe magazines vrouwen weergeven in het algemeen. We worden steeds vergeleken met een opgedrongen schoonheidsideaal.”

Objectivering

De actrice onderstreept dat de boodschap die de media daarmee uitsturen schadelijk is voor jonge meisjes. “Ze denken dat ze niet mooi zijn, tenzij ze heel mager ogen zoals supermodellen en actrices op de cover van magazines. Nieuws over beroemdheden focust op het uiterlijk. Is ze zwanger? Eet ze te veel? Laat ze zichzelf gaan? Staat haar huwelijk op springen omdat ze er ongelukkig uitziet op een foto?”

“Ik beschouwde roddelbladen vroeger als komische strips, maar dat kan ik nu niet meer”, schrijft Aniston. Ze vindt het een reëel probleem dat leidt tot objectivering. Ze besluit haar open brief met een krachtig statement. “We zijn compleet met of zonder partner, met of zonder kind. De beslissen voor onszelf wat we mooi vinden aan ons lichaam. Dat is enkel en alleen onze beslissing. Laat dat duidelijk zijn voor de jonge vrouwen die ons aanschouwen als een rolmodel. Laten we ons daar vooral bewust van zijn terwijl we alle nonsens in de roddelpers proberen te negeren.”

Aniston geeft nog mee dat ze de tabloids niet meteen ziet kiezen voor een andere aanpak en dat het dus meer dan ooit belangrijk is om hun berichtgeving zelf te filteren. Ze laat ook nog weten dat als ze ooit echt zwanger is, ze dat nieuws op het gepaste moment met de wereld zal delen. Lees hier de volledige versie van de open brief.

Externe links

Niet te missen