Pokémon Go-rage leidt tot ontslagen

Print
Pokémon Go-rage leidt tot ontslagen

Foto: AFP

Pokémon Go leidde al tot het ontslag van twee mensen in de eerste week van zijn bestaan. Het immens populaire spel begint overal ter wereld frustraties op te werken, en niet alleen bij hoopvolle Pokémontrainers die maar geen Pikachu vinden.

Een 23-jarige jongen uit Nijmegen werd deze week op staande voet ontslagen nadat hij maar Pokémon Go bleef spelen op de werkvloer. Hij werkte voor een klusbedrijf, maar na de zoveelste waarschuwing was het genoeg geweest voor zijn opdrachtgever. De jongen hoefde niet meer terug te komen.

Het uitzendkantoor dat de jongen tewerkstelde meldde het ontslag van de jongen in een tweet. Hij zal echter een tweede kans krijgen bij een ander bedrijf. “Hij is regelmatig naar tevredenheid ingezet. Sinds de hype rond Pokémon ging het verkeerd. In plaats van plinten te zetten, ging hij beestjes zoeken”, aldus Jean Knipping van het uitzendkantoor.

Voor een in Singapore werkende Australiër was het wel heel frustrerend dat Pokémon Go wel in zijn thuisland, maar niet in Singapore uitkwam. De man postte een hele klaagzang op Facebook waarin hij zei dat Singapore een k*tland is omdat het spel er niet beschikbaar was en dat het vol stomme mensen zit. Dat viel echter niet in goede aarde bij de plaatselijke bevolking. Zij zochten op waar de man werkte en plaatsten berichten op de pagina van het bedrijf. De CEO van het bedrijf besloot de man daarom te ontslaan.

Frustraties te over

Ook een heel aantal winkels, monumenten en openbare plaatsen ondervinden problemen door al te enthousiaste spelers. Zo hing het personeel van een Albert Hein supermarkt in Groningen al een waarschuwing op dat alle Pokémon die zich achter de deur van hun magazijn bevinden alleen gevangen mogen worden door medewerkers.

Ook het holocaustmuseum in Washington is niet opgezet met spelers die in en rond het museum op zoek gaan naar Pokémon. Een woordvoerder van het museum zegt dat spelen in een gedenkplaats voor slachtoffers van het nazisme “extreem ongepast is”.

Ook een militaire begraafplaats in Virginia ziet Pokémon Go-spelers liever gaan. Net als het museum is de begraafplaats een Pokéstop, een plaats waar spelers voorwerpen kunnen krijgen die ze in het spel kunnen gebruiken. De begraafplaats probeert die Pokéstop nu te laten verwijderen door de ontwikkelaar, Niantic, voorlopig zonder succes.

 

 

Ondertussen ging ook een filmpje viraal van een winkelbediende die gek werd van mensen die Pokémon kwamen vangen in haar winkel. Zij besloot dan maar zelf de app te installeren en alle Pokémon te vangen die in haar winkel verschenen zodat anderen dat niet meer konden. Tot haar grote spijt werkt het spel zo niet, maar de vrouw klaagt nu wel dat ze zelf verslaafd is geraakt aan het spel: “Dit is niet hoe ik mijn leven als 27-jarige zag.”