Gigantische aardbeving gaat 140 miljoen mensen in gevaar brengen

Print
Gigantische aardbeving gaat 140 miljoen mensen in gevaar brengen

De aardbeving in Nepal was een voorbode van meer narigheid. Foto: EPA

Wetenschappers waarschuwen voor een aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter onder Bangladesh. Dat is een van de meest drukbevolkte gebieden ter wereld, waardoor meer dan 140 miljoen mensen bij een grote beving in gevaar kunnen komen.

Een nieuwe studie heeft ontdekt dat de Noordoostelijke hoek van het Indische subcontinent actief tegen Azië aanduwt. Als de studie correct is, wonen meer dan 140 miljoen mensen in het risicogebied rond de breuklijn tussen de twee tektonische platen. Tussen die platen wordt al meer dan 400 jaar lang seismische energie opgebouwd, die eenmaal hij vrijkomt rampzalige gevolgen kan hebben voor de regio. De breuklijn was ook verantwoordelijk voor de aardbeving in Nepal in april 2015.

Bangladesh bevindt zich namelijk voor een deel op sediment dat doorheen de eeuwen afgezet werd bij de Gangesdelta. Dat sediment is de reden voor de grote vruchtbaarheid in de regio, maar in het geval van een aardbeving zou het zelfs vloeibaar kunnen worden en de huizen die op de meer dan 15 kilometer dikke sedimentlaag staan, kunnen opslokken. Vooral de stad Dhaka zou dan in de problemen komen volgens Michael Steckler, een van de onderzoekers. “Dhaka is eigenlijk gewoon gebouwd op een kom drilpudding.”

Bouwvoorschriften in de stad lagen lang niet in lijn met de seismische dreiging in de regio. Veel gebouwen zijn dus niet bestand tegen aardbevingen. Ook de bevolking weet niet wat te doen in het geval van een seismische schok. Dat werd pijnlijk duidelijk toen nabevingen van de aardbeving in Nepal in 2015 minstens drie levens kostte in Bangladesh. Niet omdat ze omkwamen onder puin van ingestorte gebouwen, maar omdat ze vertrappeld werden of stierven door paniekaanvallen en hartstilstand.