Egyptische veiligheidsdienst ontvoert en foltert honderden mensen

Print
Egyptische veiligheidsdienst ontvoert en foltert honderden mensen

Foto: rr

De Egyptische Nationale Veiligheidsdienst (NSA) ontvoert, foltert en laat mensen verdwijnen in een poging de oppositie en vreedzaam protest te smoren. Dit zegt Amnesty International in een rapport dat woensdag verschijnt, en een “ongeziene toename” van gedwongen verdwijningen sinds begin 2015 aan het licht brengt.

Het rapport (“Egypt: ‘Officially, you do not exist’: disappeared and tortured in the name of counter-terrorism”) documenteert volgens de mensenrechtenorganisatie hoe honderden studenten, politieke activisten en demonstranten ontvoerd worden door de staat en daarna zonder enig spoor verdwijnen.

“Volgens plaatselijke ngo’s verdwijnen elke dag gemiddeld 3 à 4 mensen nadat ze meestal door zwaarbewapende agenten onder leiding van de NSA uit hun huis ontvoerd werden. Velen worden maanden aan een stuk vastgehouden en vaak gedurende de volledige periode geblinddoekt en gehandboeid, aldus AI.

“Dit rapport onthult de weerzinwekkende en barbaarse technieken die de Egyptische autoriteiten toepassen om demonstranten en dissidenten af te schrikken”, stelt Philip Luther, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.

De Egyptische autoriteiten ontkenden volgens Amnesty International al meermaals dat de gedwongen verdwijning wordt toegepast, maar de verschillende dossiers in dit rapport bewijzen het tegendeel. “Het rapport legt niet enkel de wreedheden van de staatsveiligheid bloot, maar ook de medeplichtigheid van gerechtelijke autoriteiten die bereid zijn de gruwel te verdoezelen en de folterpraktijken meestal niet willen onderzoeken.”