Salah Abdeslam klaagt Franse staat aan: “Zijn rechten worden geschonden”

Print
Salah Abdeslam klaagt Franse staat aan: “Zijn rechten worden geschonden”

Foto: EPA

Salah Abdeslam wil niet langer 24 uur op 24 gefilmd worden in de gevangenis van Fleury-Mérogis. De Belg is hoofdverdachte in het onderzoek naar de dodelijke aanslagen in Parijs op 13 november.

“Het is een schending van zijn rechten”, trekt de advocaat van Abdeslam, Frank Berton, ten strijde tegen de Franse overheid. Die besliste in een arrest dat zijn cliënt permanent mag worden gefilmd. Woensdag spreekt het gerechtshof van Marseille zich uit over de klacht.

De klacht komt er nadat Frans parlementslid Thierry Solère twee weken geleden de gevangenis bezocht, en daar onder andere het gedrag van Abdeslam bestudeerde via de permanente videobewaking. Hij beschreef toen aan de media hoe hij zag hoe Abdeslam zijn tanden poetste en ging bidden. Al was er toen vooral veel ophef omdat de man vaststelde dat Abdeslam een private fitnessruimte had gekregen in een extra cel.

Voor Abdeslam geldt een speciaal regime in de cel. Hij mag met niemand contact hebben. En om te voorkomen dat hij zelfmoord pleegt, wordt hij constant gefilmd door twee camera’s en moet hij een papieren pyjama dragen. Bewakers komen minstens om de drie uur in zijn cel kijken of alles in orde is. Hij zit 23 uur per dag in zijn cel. Een uur per dag mag hij een wandeling maken, op een buitenplaats die grenst aan zijn cel, zodat hij ook dan geen andere gevangenen kan ontmoeten.

Lees meer over de aanslagen in Parijs