Amerikaanse herdenkingsmonumenten niet blij met Pokémon-jagers

Print
Amerikaanse herdenkingsmonumenten niet blij met Pokémon-jagers

Foto: AP

De hype van de nieuwe Pokémon GO-game is niet voor iedereen een groot succes. Zo hebben het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum en het Arlington National Cemetery al gevraagd aan bezoekers om het spel niet te spelen. Beide monumenten komen voor in het spel, dat een commercieel en cultureel fenomeen is geworden.

Een woordvoerder van het Holocaustmuseum verklaarde dat het spel spelen in een herdenkingsmonument voor slachtoffers van het nazisme “extreem ongepast” is.

Spelers van Pokémon GO gaan via hun camera op hun smartphone in de echte wereld op zoek naar Pokémon-figuurtjes. Zowel het museum als het militair kerkhof zijn zogenaamde “Pokéstops”, waar spelers virtuele items zoals snacks en geneesmiddelen voor hun Pokémon kunnen verzamelen.

De directie van het museum heeft ondertussen al stappen gezet om de locatie uit het spel te halen, en het kerkhof denkt eraan hetzelfde te doen. “Games als Pokémon GO spelen op deze gewijde grond zou niet gepast zijn”, klinkt het ook daar.

En niet enkel in de Verenigde Staten lopen de gemoederen door de razend populaire game hoog op. In Rhodes, een wijk in het westen van het Australische Sydney, hebben inwoners zelfs de politie gebeld omdat de straten en een park werden overstelpt door Pokémon-jagers. De bewoners van de anders zeer rustige wijk vertelden aan de krant Sydney Morning Herald dat er “complete chaos” was en “enorm veel” lawaai in het midden van de nacht, toen honderden mensen op zoek waren naar Pokémons. Enkele bewoners gooiden naar verluidt zelfs met waterballonnen om de massa uit een park te verdrijven.