Ongeval met geblinddoekte scouts “op geen enkele manier goed te praten”

Print
Ongeval met geblinddoekte scouts “op geen enkele manier goed te praten”

Foto: ROB-TV

Het ongeval waarbij dinsdag een scoutsleider met zijn wagen is ingereden op een verlichtingspaal met aan boord negen geblinddoekte scoutsleden, “is op geen enkele manier goed te praten”, zegt Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Het ongeval vond plaats in Korbeek-Dijle, in de provincie Vlaams-Brabant. De 21-jarige scoutsleider slipte met zijn wagen van de baan en reed in op een verlichtingspaal. Behalve de bestuurder zaten aan boord ook nog tien scouts uit Gooreind (Wuustwezel), allemaal tussen de 14 en 15 jaar oud. Een van hen zat op de passagiersstoel, vier anderen op de achterbank en de overige vier in de laadruimte.

“Dat is verboden. Volgens de wegcode bepaalt het aantal gordels in de wagen het maximale aantal personen”, zegt de politie. In de betrokken wagen waren er maar vijf stoelen met een gordel. Nochtans staat in het reglement van Scouts en Gidsen Vlaanderen, dat twee weken geleden nog naar alle 11.000 leiders is verstuurd, duidelijk dat het aantal maximale zitplaatsen in de auto niet overschreden mag worden.

“Die regels moeten voor een scoutsleider heilig zijn. Net als de wegcode, ook daar mag niemand een uitzondering op maken”, reageert Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Het kan misschien verleidelijk zijn om een ruime auto vol te laden met scouts, maar met tien mensen in één auto, dat is spelen met levens. De jonge bestuurder heeft duidelijk een inschattingsfout gemaakt. Gelukkig is dit nog goed afgelopen.”

De bestuurder riskeert een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar, mogelijk gecombineerd met een boete van maximaal 6.000 euro, en een mogelijk rijverbod.