Kabinetschef Homans wordt topambtenaar “omdat hij het met haar eens is”

Print
Kabinetschef Homans wordt topambtenaar “omdat hij het met haar eens is”

Jeroen Windey en Liesbeth Homans. Foto: Imagedesk, Belga

Minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) mag het morgen gaan uitleggen in het Vlaams Parlement. Reden? Haar kabinetschef krijgt een topjob bij de administratie omdat “zijn visie het beste aansluit bij de visie van de minister”. N-VA wou nochtans komaf maken met politieke benoemingen.

De aanstelling van de nieuwe administrateur-generaal bij het Agentschap Binnenlands Bestuur krijgt nog een stevig staartje. Na een lange selectieprocedure ging de job uiteindelijk naar Jeroen Windey, de huidige kabinetschef van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Maar oppositiepartij Groen merkte op dat een opmerkelijk argument mee de doorslag gaf. “Uit het interview blijkt dat de visie van de heer Windey inzake deradicalisering het beste aansluit bij de visie van de minister”, zo staat letterlijk in de documenten van de regering. Niet verwonderlijk, aangezien het om haar eigen kabinetschef gaat.

“Dit heb ik nog nooit gezien”, zegt Vlaams Parlementslid Ingrid Pira (Groen). “Het doel is toch een kandidaat te vinden die het best aansluit bij het competentieprofiel, en niet bij de visie van de minister?” Groen vroeg aan het parlement om Homans daarover aan de tand te voelen en de steun van de meerderheidspartijen.

N-VA maakte er nochtans een punt van om als niet-traditionele partij komaf te maken met politieke benoemingen in de ambtenarij. “Maar dit is het zoveelste bewijs dat de benoemingscultuur gewoon wordt voorgezet”, zegt politicoloog Dave ­Sinardet. “In die functie speelt het geen rol of je de visie van de minister deelt of niet. Morgen kan er al een andere minister zitten.”

Juridisch geen probleem

Professor Bestuurskunde Frankie Schram (KU Leuven) noemt het “niet netjes”, maar juridisch is er volgens hem geen probleem. “Alle kandidaten moeten door de hele selectieprocedure, maar op het einde kan samenwerking met de minister de doorslag geven.