Militairen Franse gendarmerie: “Baas durfde bij aanslagen Parijs zijn manschappen niet inzetten”

Print
Militairen Franse gendarmerie: “Baas durfde bij aanslagen Parijs zijn manschappen niet inzetten”

Foto: REUTERS

Militairen van de Franse gendarmerie (Groupe d’intervention de la gendarmerie nationale - GIGN) hebben in een anonieme brief zwaar uitgehaald naar hun baas. Ze verwijten hem dat hij “niet moedig” was bij de aanslagen van Parijs en dat hij bij die aanslagen zijn manschappen niet heeft ingezet.

De brief werd enkel ondertekend met “l’esprit de l’inter”, in naam van de leden van de interventiemacht, die bestaat uit een honderdtal militairen. Het is niet duidelijk hoeveel van hen achter de brief staan, die gericht is tegen kolonel Hubert Bonneau.

“We volgen al twee jaar de oneerlijke en weinig wettelijke bevelen van kolonel Bonneau”, “een slechte chef”, “die zijn uiterste best doet om de interventiemacht te minimaliseren”, aldus de briefschrijvers. Ze menen dat de kolonel “niets begrijpt van de interventiemissies”, “niet moedig is” en “tijdens acties zijn bekwaamheid verliest”.

De militairen verwijzen expliciet naar de aanslagen van 13 november in Parijs, waarbij 130 doden vielen. Bij het begin van de aanslagen had een GIGN-team zich in een kazerne in het centrum van Parijs klaargemaakt om te kunnen ingrijpen als er nieuwe aanvallen zouden volgen. Volgens de brief waren ze klaar om in te grijpen in concertzaal Bataclan, waar 90 mensen werden doodgeschoten. “Hoewel we met 40 mensen operationeel waren, klaar om een aanval uit te voeren, klaar om de moordpartij te stoppen”, “wachtte kolonel Bonneau braaf tot hij werd opgeroepen”, aldus de anonieme militairen, die zeggen “geschokt en getraumatiseerd” zijn door deze gebeurtenis.

De inval in Bataclan werd uiteindelijk uitgevoerd door de elite-eenheden van de politie. Volgens de parlementaire onderzoekscommissie over de aanslagen was het niet nodig om de GIGN op te roepen, omdat er voldoende agenten aanwezig waren in de concertzaal.

Lees meer over de aanslagen in Parijs