Notionele intrestaftrek creëert ruim 20.000 banen

Print
Notionele intrestaftrek creëert ruim 20.000 banen

De notionele intrestaftrek creëerde sinds zijn invoering in 2006 20.577 extra banen in de Belgische filialen van multinationals. Dat leert een onderzoek van de KU Leuven, zo schrijft De Tijd woensdag.

De notionele intrestaftrek heeft tot doel internationale bedrijven naar hier te lokken. Volgens critici is het echter een dure maatregel en ontbreekt een verplichting om banen te creëren in ruil voor de lagere belastingfactuur.

Een nieuwe studie maakt voor het eerst een directe schatting van het aantal banen dat dankzij de intrestaftrek werd gecreëerd in de Belgische filialen van buitenlandse multinationals. Vives, een onderzoeksgroep van de faculteit Economie van de KU Leuven, becijferde dat het om ruim 20.000 banen gaat.

De werkgelegenheid in de Belgische filialen steeg in de periode 2006-2014 gemiddeld 4,9 procent tegenover de buitenlandse filialen, wat overeenkomt met 20.577 werknemers. Dat is nog een onderschatting omdat Belgische en niet-Europese bedrijven niet in de cijfers vervat zitten, terwijl de gunstmaatregel ook voor hen geldt. Multinationals die na 2006 in België neerstreken, zijn evenmin meegerekend.