© REUTERS

Ronaldo: “Ik zei Eder dat hij zou scoren”

“Dit is een trofee voor alle Portugezen, alle immigranten, alle mensen die in ons geloofd hebben.” Zo reageerde de Portugese aanvoerder Cristiano Ronaldo zondag op BeIn Sport op de EK-overwinning van Portugal tegen Frankrijk. “Het was niet de finale waar ik op had gehoopt. Het lukte me niet, ik had te veel pijn”, zei Ronaldo, doelend op de knieblessure die hem na 25 minuten van het veld haalde. “Maar ik ben heel gelukkig.”

“Ik heb hier zo lang naar uitgekeken, eigenlijk sinds 2004 al”, zei hij, verwijzend naar de verloren EK-finale van twaalf jaar geleden in eigen land. “Ik heb God gebeden voor een nieuwe kans. Ik vond dat we die verdienden.”

“Vanaf het begin van de wedstrijd, ik heb mijn ploeg om mijn manier geholpen, met mijn ‘leadership’“, aldus de Portugese stervoetballer. “Ik was altijd aanwezig.”

Nadat hij geblesseerd aan de kant moest pepte Ronaldo zijn ploeggenoten op, sprak ze moed in en zei tegen de ingevallen Éder dat die een doelpunt zou gaan maken. Het bleken profetische woorden.

“Ik loop al lang mee in het voetbal en voelde dat hij ging scoren”, zei Ronaldo. “Portugal heeft deze Europese titel verdiend. We hebben vele jaren geleden, niemand geloofde in ons. Met mijn clubs heb ik alles al gewonnen, maar ik wilde ook dolgraag iets met Portugal winnen. Dat miste ik nog. Daarom is dit een uniek moment voor mij en voor alle Portugezen. Dit vergeet ik nooit meer.”