Meer dan 350.000 bezoekers voor Tongerse Kroningsfeesten

Print
Tongeren -

Rond 18.15 uur zijn zondag de laatste van de 3.000 deelnemers aan de processie van de Tongerse Kroningsfeesten aangekomen in het stadscentrum. Het was de laatste van vier optochten die de afgelopen week ter ere van de Maagd Maria is gehouden. In totaal werden er zo’n 350.000 bezoekers geteld. “Een groot succes, en dan vooral door de enorme appreciatie die het publiek heeft getoond”, zegt Peter Bruggen van het organisatiecomité.

De Kroningsfeesten worden in Tongeren om de 7 jaar georganiseerd, en dit al sinds 1890. Alleen in 1918 kon er omwille van de Eerste Wereldoorlog geen processie uitgaan. De stoet, die meer dan 3.000 deelnemers telt, is telkens het hoogtepunt van de Kroningsfeesten. Na de eerste editie, die vorige week werd bijgewoond door het vorstenpaar en hun dochter prinses Elisabeth, trok de bonte massa nu zondag voor de vierde keer door de straten van het Tongerse stadscentrum. Opnieuw werden er 100.000 bezoekers geteld, wat het totaal op 350.000 brengt.

“Ook de andere activiteiten, zoals het avondspel, de theatervoorstellingen, tentoonstellingen en eucharistievierigen trokken enorm veel bezoekers”, weet Peter Bruggen van het Kroningscomité. “Het was werkelijk een topeditie. Niet alleen door het uitzonderlijk goede weer, want we hebben geen spatje regen gehad, maar vooral door de enorme appreciatie van de toeschouwers. De overtuiging waarmee de deelnemers de verhalen in de stoet hebben uitgebeeld, kon duidelijk op veel waardering rekenen. Alle reacties waren erg lovend, en dat doet ons veel deugd.”

De volgende Kroningsfeesten zullen plaatsvinden in 2023. De voorbereidingen hiervoor zouden tegen 2020 moeten starten.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio