Nieuwe toga’s voor Keizerlijke Commanderie

Print
Sint-Truiden - De Maarschalken van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie werden in het nieuw gestoken. Ze dragen voortaan moderne toga’s naar een uniek Truiens ontwerp. Het stadsbestuur van Sint-Truiden zorgde voor de nodige financiële ondersteuning en verstevigt zo de samenwerking met de organisatie die instaat voor de promotie van Haspengouws en het fruit. Met vereende krachten zetten ze zich in voor de realisatie van een aantal ambitieuze projecten voor Sint-Truiden en de omringende regio.

De Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie bestaat 41 jaar. De vereniging is de ambassadeur van Haspengouw in het algemeen en voor het fruit in het bijzonder. Zo gaat de Commanderie jaarlijks bij de koning op bezoek om de oogst te presenteren en worden verrassende streekgerechten gelanceerd om het fruit op een andere manier te promoten.

Ook de ceremoniële kledij van de Maarschalken heeft die gezegende leeftijd. Onder impuls van het stadsbestuur van Sint-Truiden werd daarom gezocht naar een vernieuwd ontwerp. Dat sluit beter aan bij de dynamiek waar de vereniging tegenwoordig voor staat. De nieuwe toga werd officieel voorgesteld op in de Commanderij van Ordingen.
“Het ontwerp ziet er een stuk flatterender uit en is dus ook voor de vrouwelijke leden elegant om dragen. De toga’s zijn korter en uitgevoerd in het koningsblauw. Subtiele accenten zorgen bovendien voor een speelse toets en verwijzen naar de stad en de historische achtergrond van de Commanderie. De nieuwe modellen zijn van de hand van Miek Peere uit Zepperen en ook de productie ervan gebeurde in eigen stad. De mantels werden gemaakt op de afdeling Kleding-Mode-Accessoires van het Centrum van Volwassenonderwijs van KCST. Voor de nieuwe toga’s werd een bedrag uitgetrokken van 13.000 euro, dat wij als stadsbestuur voor onze rekening nemen”, vertelt schepen van Toerisme en Fruitteelt Hilde Vautmans.
“Als hoofdstad van Haspengouw leveren we graag de nodige ondersteuning aan onze Keizerlijke Commanderie. Deze vereniging is de ambassadeur van de regio en helpt ons om onze streek op de kaart te zetten in binnen- en buitenland. Samen zullen we onze schouders zetten onder een reeks prachtige projecten, zoals de erkenning van de bloesemwijding tot cultureel erfgoed en de installatie van een fruitkunstwerk op de rotonde aan Stayen, de herstelling van de Fruitreuzen en de ontvangst van nieuwe inwoners”, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.
De nieuwe toga’s werden uitgereikt tijdens een plechtige academische zitting in het historische kader van de Commanderij van Ordingen. “Een plaats vol symboliek voor onze Commanderie, ook al omdat we omringd werden door bevriende Limburgse confrérieën. We zijn het Stadsbestuur van Sint-Truiden uitermate dankbaar voor de financiële steun en zien hiermee ook onze samenwerking, in alle onafhankelijkheid, versterkt worden. Met deze vestimentaire vernieuwing zit onze Commanderie weer voor een paar decennia op de rails om Haspengouw en het fruit van de streek op een gepaste wijze te vertegenwoordigen en te promoten”, aldus nog grootmaarschalk-voorzitter Jos Lacroix


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio