© REUTERS

EK ATLETIEK. Van der Plaetsen is Europees kampioen op de tienkamp en mag naar de Spelen, Milanov naar finale discuswerpen

Thomas Van der Plaetsen heeft donderdag op het EK atletiek in Amsterdam de tienkamp gewonnen. De tienkamper finishte afsluitende proef, de 1500 meter, in 4’37”84 en heeft dus ook de Olympische limiet beet. Van der Plaetsen finishte uiteindelijk met 8218 punten, ruim boven de olympische limiet van 8100 punten. Niels Pittomvils daarentegen een horrordag. Philip Milanov is meteen zeker van een finaleplaats in het discuswerpen, Kevin Borlée zit in de finale op de 400 meter. Anne Zagré eindigde in de finale van de 100 meter horden als vijfde.

De 25-jarige Van der Plaetsen verzamelde in de afsluitende 1.500 meter nog 694 punten met een chrono van 4:37.84 (PR: 4:32.52). Zijn naaste belagers, de Tsjech Adam Helcelet en de Serviër Mihail Dudas, konden Van der Plaetsen in de slotproef niet meer bedreigen. VDP strandde op 37 punten van zijn persoonlijk record (8.255 ptn). Het zilver ging naar Helcelet (8.157 ptn). Het podium werd vervolledigd door Dudas (8.153 ptn). Van der Plaetsen, bij wie eind 2014 teelbalkanker werd vastgesteld, werd op EK 2014 in Zürich nog tiende. Vorig jaar in Peking beëindigde hij het WK op de 14e plaats.

Voor het afsluitende nummer zag het er al goed uit voor leider Van der Plaetsen. Enkel zijn speerwerpen bleef onder de verwachtingen, met 53m92 bleef hij ruim onder zijn persoonlijk record van 65m31. Hij telt 7.524 punten. Op de tweede plaats volgt de Tsjech Adam Helcelet (7.467 ptn), voor de Serviër Mihail Dudas (7.414 ptn).

Van der Plaetsen veroverde dankzij een uitstekende prestatie in het polsstokspringen de leiding in de tienkamp. Hij ging foutloos over 5m00 en 5m20 en had daarna drie pogingen nodig om 5m30 te overschrijden. Daarna ging het bij zijn tweede poging over 5m40, slechts één centimeter minder dan zijn persoonlijk record, 5m50 bleek te hoog gegrepen. Hij sprokkelde 1.035 punten, deed daarmee ruim beter dan de concurrentie.

Eerder op de dag zette de Oost-Vlaming in het discuswerpen, de tweede discipline, 44m32 op de tabellen, waardoor hij al naar een voorlopige derde plaats in de stand wipte. Van der Plaetsen begon het discuswerpen met een worp over 42m90, daarna deed hij nog tweemaal beter (43m80 en 44m32). Zijn 44m32 was de zevende prestatie van alle deelnemers, het leverde hem 753 punten op.

Ook in de eerste discipline van de dag deed Van der Plaetsen het goed: hij legde op de horden in de derde en laatste reeks beslag op de zesde tijd (14.64) en sprokkelde daarmee 894 punten. De snelste chrono op de 110m horden was voor de Oekraïner Oleksiy Kasyanov (13.93).

Nafissatou Thiam valt net naast podium in het hoogspringen

Nafissatou Thiam is net naast het podium geëindigd in de finale van het hoogspringen. De 21-jarige Thiam bleef foutloos op 1m84. Over 1m89 en 1m93 ging ze telkens bij de tweede poging. Thiam beet haar tanden stuk op 1m96. Haar persoonlijk record is 1m97.

De Spaanse Ruth Beitia (37) veroverde haar derde opeenvolgende Europese titel in het hoogspringen. Bij haar eerste poging ging ze over 1m98. Het zilver werd gedeeld door de Litouwse Airine Palsyte en de Bulgaarse Mirela Demireva. Ze sprongen beiden bij hun eerste poging over 1m96, maar faalden driemaal op 1m98.

"Ik wou me in het hoogspringen meten met de besten, zonder echte ambitie", zei Thiam. "Ik zag de anderen bij hun eerste poging meteen over de eerste hoogtes springen, ik wist dus dat het podium niet haalbaar was. Ik was daarvoor ook niet naar hier gekomen. Maar ik kreeg er plezier in en ben gerustgesteld wat het hoogspringen betreft. Het aanlopen was goed. Het was me bijna gelukt over 1m96 te springen. Bij de eerste poging raakte ik heel licht de lat met mijn bips. Ik ben slechts een zevenkampster, ik beschik niet over de techniek van de specialistes. Het verschil is nog enorm."

Thiam had een groot verband rond haar rechterarm. Ze heeft wat last aan de elleboog. "Tijdens het BK heb ik me geblesseerd bij het speerwerpen. Het is geen drama, maar het is ernstig. Ik geloof dat de ligamenten geraakt zijn. In ieder geval ga ik niet meer werpen tot Rio. In Luik zal ik nog verspringen en ik werk de 100m horden af in Heusden. Nadien zien we wel."

Drama en opgave voor Niels Pittomvils

Niels Pittomvils, de tweede landgenoot die nog actief was in de tienkamp, besliste om de strijd te staken voor aanvang van het polsstokspringen. Hij was dramatisch gestart aan zijn tweede dag door ten val te komen op de 110m horden, deed nadien wel nog mee aan het discuswerpen, maar kwam daarin niet verder dan één geldige worp (40m42).

In de eerste discipline van de dag (de 110m horden) startte Pittomvils, veertiende na dag één van de tienkamp, vanochtend in de tweede reeks. Hij tikte zijn tweede horde aan, kwam ten val en liep de race niet uit. Pittomvils mocht een goed klassement en een olympische limiet zo vergeten. Nog voor aanvang van het polsstokspringen gaf hij er dus de brui aan. Pittomvils bleef op 4.658 punten steken.

Lees verder onder de foto!

© BELGA

Eerder op de dag haakte ook Hans van Alphen af, hij startte omwille van een bekkenblessure niet meer op de horden en mag dus een kruis maken over deelname aan de Olympische Spelen.

Philip Milanov is al na eerste poging zeker van finale discuswerpen

Philip Milanov overleefde makkelijk de kwalificaties in het discuswerpen. De 25-jarige Milanov wierp zijn discus op het Museumplein meteen 64m53 ver. De Brugse vicewereldkampioen voldeed zo meteen aan de kwalificatielimiet voor de finale, die 64 meter bedraagt. De finale vindt zaterdag om 20u35 plaats.

Zijn Belgisch record (67m26) realiseerde Milanov op 6 mei in Qatar. Afgelopen zondag liet hij op de Flanders Cup in Lokeren met een mooie worp van 67m07 van zich spreken, de op één na beste prestatie in zijn carrière.

© BELGA

Kevin Borlée plaatst zich voor finale 400m

Kevin Borlée snelde in de eerste reeks van de 400 meter naar de overwinning in 45.26. De Europese kampioen van 2010, die woensdag in de reeksen niet in actie hoefde te komen, bleef nipt de Tsjech Pavel Maslak (45.31) voor. Het persoonlijk record van Kevin Borlée bedraagt 44.56. Recent nog werd hij behandeld voor een slijmbeursontsteking aan de rechtervoet.

“Ik zat in een goeie reeks met onder anderen Pavel Maslak”, die net na hem finishte in 45.31, analyseerde Kevin Borlée zijn halve finale. “Ik heb al een maand geen wedstrijd meer gelopen, dus ik wist niet goed wat te verwachten. Ik voelde me goed, maar in de laatste rechte lijn keek ik naar het grote scherm en dacht ik dat Pavel verder achter mij lag. Ik verloor mijn concentratie een beetje en moest me herlanceren.”

Borlée ziet mogelijkheden in de finale. “Met 45.26 ben ik tevreden en ik denk dat ik sneller kan. Fysiek ben ik daartoe in staat”, zei hij. “Maar ik heb nog altijd pijn aan mijn voet. Dat voelde ik in de opwarming. Tijdens de wedstrijd vergat ik de pijn een beetje.”

Julien Watrin uitgeschakeld

Julien Watrin (PR: 45.64) werd pas zesde in de tweede reeks in 45.76. De Brit Martyn Rooney won de reeks in 45.04. De eerste twee van de drie reeksen plaatsen zich voor de finale, samen met de twee snelste verliezende tijden. De eindstrijd vindt vrijdag om 19u50 plaats.

Watrin reageerde tevreden, al zat er achteraf bekeken meer in. “Had ik een beetje doorgeduwd na 150 meter, had ik met de besten de bocht kunnen aanvangen en twee tienden kunnen winnen”, klonk het. Dan zou hij in de buurt gekomen zijn van de limiet voor Rio (45.50). “Ik voel me er echt toe in staat”, aldus Watrin. “Als ik naar de derde reeks kijk, had ik daar bij de twee eersten kunnen zijn. Maar het is nu zo.”

Jonathan Borlée werd woensdag verrassend uitgeschakeld in de reeksen. De tweelingbroer van Kevin liep een teleurstellende 47.45.

© BELGA

Anne Zagré wordt vijfde in finale 100 meter horden

Anne Zagré is vijfde geworden in de finale van de 100 meter horden. Zagré had zich geplaatst met de snelst verliezende tijd (12.89) maar kon die prestatie net niet herhalen in de finale. Zagré finishte in 12’97” in de finale, terwijl de Duitse Cindy Roleder de finale won in 12’62”. De 26-jarige Brusselse atlete bleef 26 honderdsten boven haar Belgisch record (12.71).

“Ik loop minder snel dan in de halve finales (12.89, nvdr.). Tot aan de zevende of achtste horde was er niet zoveel verschil met de anderen. Ik was verrast door de verschillen aan de finish. Maar ik zat geïsoleerd aan de buitenzijde”, zei Zagré, die in baan 2 in actie kwam.

“Ondanks alles blijf ik positief. Ik was naar hier gekomen met de 14e Europese tijd en ik word vijfde. Bovendien kreeg een boost door de medaille voor Thomas (Van der Plaetsen, die vlak voor Zagrés finale zijn ereronde liep, nvdr.). Net zoals hem heb ik bij de junioren een gouden medaille behaald (op het EK 2009 in Novi Sad, nvdr.). Ik zei tegen mezelf: ‘Het is een teken.’ Jammer genoeg was dat niet het geval.”

Michaël Bultheel strandt in halve finales 400m horden

Michaël Bultheel is er op zijn beurt niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 400 meter horden. De 30-jarige Bultheel eindigde in de tweede reeks op de zesde plaats in 49.72. Zijn persoonlijk record is 49.04. Bultheels reeks werd gewonnen door de Turk Yasmani Copello Escobar (48.42).

Enkel de eerste twee van de drie reeksen en de twee snelste verliezende tijden stoten door naar de finale, die vrijdag om 19u40 doorgaat. Arnaud Ghislain werd woensdag uitgeschakeld in de reeksen, die Bultheel niet diende af te werken.

“Jammer van die laatste horde. Daar beging ik een grote fout en verloor ik mijn ritme”, aldus Bultheel. “De finale behalen was sowieso moeilijk. Ik ben tevreden met mijn race, tot de laatste horde. Ik heb getoond dat ik in vorm was. Het was misschien beter geweest de reeksen te lopen om zo een betere baan te krijgen. Nu stond ik direct in de halve finales en werd mijn baan door loting bepaald. Het is niet makkelijk lopen in baan 8.”

De Gentenaar zal zich nu voorbereiden op de Olympische Spelen (5-21 augustus) in Rio de Janeiro. Volgende week woensdag komt hij in actie in Luik.

Aaron Botterman bereikt halve finales 800m

Aaron Botterman heeft zich dan weer verzekerd van een ticket voor de halve finales van de 800 meter. Botterman legde in de derde reeks in 1:48.35 beslag op de vijfde plaats. Per reeks mochten alleen de snelste drie naar de halve finales, maar ook de overige vijf snelste tijden plaatsten zich. De 22-jarige Oost-Vlaming liep in de snelste reeks en was goed voor de derde ‘verliezende’ chrono, hij komt zo vrijdag (18u35) in actie in de halve finales. Zijn 1:48.35 was de zesde snelste tijd van alle deelnemers, de Nederlander Thijmen Kupers (1:46.48) liet de beste chrono uit de reeksen optekenen.

Zijn tijd indachtig hoopt Botterman stiekem op een finale: “Als ik 1:47 of 1:46 loop en ik op basis van mijn tijd doorstoot, mag ik heel blij zijn. Alles zal afhangen van de reeks waarin ik zit. Als ik op drie grote namen bots, wordt het moeilijk. Wat er ook gebeurt, ik ga veel leren van de manier waarop mijn opponenten lopen en hun wedstrijd indelen. Ik ben blij met mijn ticket voor de halve finales, maar nog niet met mijn EK. Op 500-600m was ik te passief, ik moet alerter zijn. In de laatste 100m ging het beter en toen ik mijn tijd zag, had ik goede hoop. In de laatste reeks liepen ze bijna al wandelend”, klonk het.

Met zijn chrono had Botterman in de andere drie reeksen overigens sowieso in de top twee gefinisht. De halve finales zijn voor vrijdag (18u35).

Geen polsstokfinale voor Smets en Henry

Fanny Smets en Chloé Henry overleefden de kwalificaties van het polsstokspringen niet: Smets wipte bij haar tweede poging over 4m00, ging in één keer over 4m20, had twee pogingen nodig om 4m35 te overschrijden en faalde driemaal op 4m45. Henry had twee pogingen nodig om over 4m00 te wippen maar raakte niet over 4m20. Smets en Henry konden zich zo niet voor de finale plaatsen, die was weggelegd voor atletes die over 4m55 raakten (of de beste twaalf deelneemsters). Smets werd negentiende in de kwalificaties, Henry gedeeld 23e.

Smets wipte over 4m35, maar miste 4m45. “Ik ging met de nodige marge over 4m35, sprong daarna net niet over 4m45 en miste zo een ticket voor de finale. 4m45 zou een nieuw persoonlijk record (en een Belgisch record) zijn. Het ging echt om details, ik wilde vooral het olympisch minimum voor Rio springen (4m50). Het klopt dat ik ontgoocheld ben, maar dan vooral omdat ik nog net dat tikkeltje extra miste”.

Chloé Henry van haar kant wipte over 4m00 maar faalde op 4m20. “Ik had me dit EK duidelijk anders voorgesteld. Mijn gevoel was niet slecht, ook al heb ik de laatste dagen niet goed geslapen. Ik wist vooraf al dat het moeilijk zou worden, maar ik had hier wel beter moeten doen. Ik ben ontgoocheld”, stelde Belgisch recordhoudster Henry (4m42), die als 23e op 24 deelneemsters eindigde. Smets werd negentiende.

Robin Vanderbemden out in reeksen 200m

© BELGA

Robin Vanderbemden slaagde er niet in de halve finales van de 200 meter te bereiken. Vanderbemden kwam in actie in de derde en laatste reeks van de 200m en werd daarin pas zesde. Enkel de drie eersten van de drie reeksen en de overige vijf tijdsnelsten mochten naar de halve finales, de 21.17 van Vanderbemden - de zestiende tijd van alle deelnemers - bleek onvoldoende. Voor een plaats in de halve finales had hij 21.06 moeten lopen, de Nederlander Solomon Bockarie was het snelst van alle deelnemers (20.55).

Vanderbemden was zeer teleurgesteld met zijn 21.17, “veruit mijn traagste chrono van het seizoen. Dit is ontgoochelend, ik had geen goede benen en geen goed gevoel. Ik voelde het al in de eerste meters. Op een 400m kan je je ritme nog terugvinden, maar op een 200 moet je er meteen staan. Ik heb deze week niet al te veel getraind om zo wat te kunnen recupereren van de pijn aan mijn buikspieren en mijn bekken, ik was uitgerust maar had niet het juiste ritme. Ik wist sowieso dat het moeilijk zou worden, maar dit is met voorsprong mijn slechtste seizoenschrono”, klonk het.

Mogelijk komt Vanderbemden dit EK nog in actie op de 4x400m, al weet hij dat zelf nog niet. “Ik ben er wel klaar voor. We hebben er nog niet over gepraat, dat hangt ook af van de prestaties van de anderen op dit EK. We zien wel.” De wedstrijden op de 4x400m worden zaterdag (kwalificaties) en zondag (reeksen) gelopen.

Debjani bereikt finale 1500m, Kimeli alsnog opgevist

Ismael Debjani heeft zich als enige Belg geplaatst voor de finale van de 1500 meter. Peter Callahan is uitgeschakeld. In de tweede reeks plaatste Debjani (PR: 3:38.07) zich rechtstreeks door in 3:42.62 als tweede te finishen. Isaac Kimeli was ook uitgeschakeld, maar werd alsnog opgevist omdat de Zweed Johan Rogestedt werd gediskwalificeerd.

Callahan, een tot Belg genaturaliseerde Amerikaan, werd vijfde in de eerste reeks. Met zijn 3:41.75 was hij te traag om nog opgevist te worden. Callahans persoonlijk record is 3:37.87.

Kimeli zal zo samen met Ismael Debjani in de finale aantreden nu zaterdag. Debjani (3:42.62) zette in de reeksen een minder scherpe chrono op de tabellen, maar kwalificeerde zich rechtstreeks door als tweede te finishen in zijn reeks.

Churandy Martina verovert goud voor eigen publiek

De Nederlander Churandy Martina veroverde de gouden medaille op de 100 meter. Martina finishte in 10.07 en was maar zeer nipt sneller dan de Jamaicaanse Turk Jak Ali Harvey, die dezelfde chrono liet noteren. De Franse topfavoriet Jimmy Vicaut behaalde het brons in 10.08.

Voor Martina is het zijn derde Europese gouden medaille. Tijdens het EK 2012 in Helsinki behaalde hij al Europese titels op de 200 meter en de 4x100 meter.

Renée Eykens overleeft halve finales 800 meter niet

Renée Eykens is er niet in geslaagd de finale te bereiken van de 800 meter. De Europees kampioene bij de junioren eindigde in de eerste reeks van de halve finales als vierde, in een tijd van 2:02.38. Dat was onvoldoende om als een van de beste verliezende tijden opgevist te worden.

De 20-jarige Eykens bleef in de halve finale ruim een seconde boven haar persoonlijke record (2:01.34), dat ze minder dan een maand geleden liep in Leiden. Ze dook toen ook onder het olympische minimum. Eykens bereikte de halve finales, nadat ze in de reeksen woensdag was opgevist met de snelste verliezende tijd (2:02.76).

"Ik liep toch sneller dan in de reeksen (2:02.76, nvdr.), daar ben ik wel tevreden mee", stelde Eykens. "Ik heb ook goede 800m-loopsters achter me kunnen houden, dat is ook zeer positief. Het was een lastige race, maar ik heb veel geleerd. Ik moet de wedstrijd nog beter lezen en analyseren. Dit was een zeer mooie ervaring."

Duitse Christina Schwanitz verlengt haar titel in het kogelstoten

De 30-jarige Duitse Christina Schwanitz heeft haar Europese titel in het kogelstoten verlengd. Met een worp van 20m17 tekende ze zelfs voor de beste Europese prestatie van het seizoen. Schwanitz wordt op het podium vergezeld door de Hongaarse Anita Marton (18m72) en de Turkse Emel Dereli (18m22).

De Duitse is tevens de regerende wereldkampioene in het kogelstoten. Vorig jaar in Peking liet ze op het WK met 20m77 haar beste worp ooit optekenen.

Haar worp van donderdag (20m17) is de tweede beste worp van het seizoen. Enkel de Chinese Lijiao Gong (20m43) deed eind mei beter. Jolien Boumkwo werd woensdag uitgeschakeld in de kwalificaties.

Britse Asher-Smith pakt goud op 200 meter

De Britse Dina Asher-Smith heeft zich tot Europees kampioene gekroond op de 200 meter. Met een tijd van 22.37, haar beste prestatie dit seizoen, hield de 20-jarige Asher-Smith de Bulgaarse Ivet Lalova-Collio (22.52) achter zich. Ook voor de 32-jarige Bulgaarse was het een beste seizoenprestatie. De 19-jarige Duitse atlete Gina Lückenkemper (22.74) pakte het brons.

Rutherford pakt Europese titel verspringen, goud voor speerwerper Sirmais

De Brit Greg Rutherford heeft met succes zijn Europese titel in het verspringen verdedigd. In het speerwerpen ging het goud naar de Let Zigismunds Sirmais.

Rutherford, regerend olympisch en wereldkampioen, sprong 8m25 (wind +0,5 m/s) ver bij zijn vijfde poging. Het zilver ging naar de Zweed Michel Torneus (8m21). De Nederlander Ignisious Gaisah (7m93) pakte het brons. De Let Zigismunds Sirmais behaalde het goud in het speerwerpen met een worp van 86m66. De Tsjech Vítezslav Veselý (83m59) veroverde het zilver. De Fin Antti Ruuskanen (82m44) kon zijn Europese titel niet verlengen en werd derde.

Aangeboden door onze partners