© luc daelemans

Steven Vandeput: “Politieke spelletjes rond Spartacus beu”

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) zegt in zijn hoedanigheid van Limburgs partijvoorzitter dat het Spartacusplan over de mobiliteit in Limburg in zijn geheel moet bekeken worden. “Het is dus niet, zoals wordt gesuggereerd, dat wij meer geld willen om de sneltramlijn 1 tot het shoppingcentrum van Maastricht te laten rijden”, zegt hij. “Lijn 2, die het Maasland moet ontsluiten, is minstens even belangrijk en verdient budgettair dezelfde aandacht.”

Minister Vandeput ontkent dat zijn provinciale afdeling niet op dezelfde lijn zou zitten als Vlaams minister van Mobiliteit en partijgenoot Ben Weyts. “Er is niemand die meer werk heeft verricht om het plan op de rails te krijgen dan minister Weyts”, zegt Steven Vandeput. “Hij zoekt actief naar oplossingen om uit de impasse te geraken. Er worden buiten onze partij om echter politieke spelletjes gespeeld om de minister onder druk te zetten. Dat is nergens voor nodig en het irriteert mij. Het debat over het hele Spartacusproject moet ‘au fond’ en in zijn geheel gevoerd worden.”

Daarmee bedoelt hij dat lijn 1, met name de sneltramverbinding tussen Hasselt en Maastricht, niet los kan bekeken worden van de andere delen van het Spartacusplan, waarin ook snelle busverbindingen, beter treinverkeer, de sneltram tussen Hasselt en Maasmechelen (lijn 2) en die tussen Hasselt en Noord-Limburg (lijn 3) zijn opgenomen. “Wat ik vaststel is dat in alle regeerakkoorden staat dat lijn 1 moet gaan van Hasselt Station naar Maastricht Station. Iedereen zegt nu die halte niet mogelijk is. Wel, dan moeten we bekijken of het een prioriteit is om die sneltram tot Maastricht te laten rijden. Wat ons interesseert is de mobiliteit voor heel Limburg. Alles moet in zijn totaliteit worden bekeken. Lijn 2, die essentieel is voor de ontsluiting van het Maasland en het terugdringen van de werkloosheid daar, is bijvoorbeeld zeker zo belangrijk. Daar is iedereen het over eens. Dan moeten we dus die lijn nu meenemen in de besprekingen en dan beslissen wat we prioritair en in welke vorm gaan aanpakken. Ik wil dat iedereen het belang van de provincie vooropstelt, en ophoudt met politieke spelletjes te spelen om toch maar zijn gelijk te halen.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio