IN BEELD. 90.000 toeschouwers voor Kroningsfeesten in Tongeren

Print
Tongeren - In Tongeren, de oudste stad van het land, zijn zondag de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten van start gegaan. Het traditionele hoogtepunt van de festiviteiten is de processie, die met 3.000 deelnemers de grootste van het land is. Onder meer koning Filip, koningin Mathilde en kroonprinses Elisabeth woonden zondagnamiddag de première bij. Er worden tot en met volgende week zowat 500.000 bezoekers verwacht voor de diverse activiteiten. Vandaag alleen al waren het er naar schatting zo'n 90.000.

De Kroningsfeesten gaan terug tot het jaar 1890, toen het beeld van Onze-Lieve-Vrouw in Tongeren voor het eerst gekroond werd. Sindsdien wordt deze traditie in ere gehouden door festiviteiten die om de zeven jaar plaatsvinden. Tijdens de 18e editie, die zondag van start is gegaan, worden circa 500.000 bezoekers verwacht voor events als tentoonstellingen, concerten, toneelvoorstellingen en eucharistievieringen. Een grootschalig avondspel en uiteraard de ommegang van de processie zijn de hoogtepunten van de Kroningsfeesten.

In totaal nemen aan de optocht 3.000 mensen deel, verspreid over achttien groepen. De eerste van vier optochten (de volgende vinden plaats op 5, 8 en 10 juli) vertrok zondag om 15 uur. Koningin Mathilde (in rood-blauw kleedje) en koning Filip waren vergezeld van hun oudste dochter Elisabeth. Ze woonden in het gezelschap van de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens, de Tongerse burgemeester Patrick Dewael en de voorzitter van het Kroningscomité Georges Willemaers de processie bij vanop de viptribune aan de Leopoldwal. Het was een kleurrijke stoet, die ondanks de dreigende wolken grotendeels gespaard bleef van de regen. In het talrijk opgekomen publiek waren er ook veel buitenlanders die voor het unieke massaspektakel de verplaatsing hadden gemaakt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio