Italië in rouw na aanslag in Bangladesh

Print
Italië in rouw na aanslag in Bangladesh

De rouwende Italiaanse ‘squadra’. Foto: Photo News

De Italiaanse nationale ploeg speelt met een rouwband om de negen Italianen die omgekomen zijn bij de aanslag in Dhaka (Bangladesh) te eren. Voor de kwartfinale tegen Duitsland was er ook een minuut applaus.

Negen Italianen, vier mannen en vijf vrouwen, zijn omgekomen bij de aanval op een restaurant in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni, bekendgemaakt.

Er is ook nog een Italiaan vermist, die op het moment van de aanslag in het restaurant was, maar niet bij de doden is geteld.

De Italiaanse media hebben meer details over de slachtoffers. Het zou onder meer gaan om een 33-jarige vrouw die al anderhalf jaar in Bangladesh woont voor haar werk, een vrouw van 52 die in het management van een textielfabriek zat en een 47-jarige ondernemer, vader van een tweeling.

Eén van de Italiaanse vrouwen is met een machete vermoord. Haar man, die zich tijdens de aanval achter een boom buiten het restaurant verschool, vond haar terug. Dat heeft Agnese Barolo, een vriend van de echtgenoot, aan Reuters verteld.

Reactie van Renzi en de paus

Italië in rouw na aanslag in Bangladesh
Matteo Renzi sprak zaterdagmiddag de natie toe. Foto: EPA

Premier Matteo Renzi heeft al gereageerd op de aanslag. ‘Wij zijn als een familie die een groot verlies ondergaat, maar die niet de minste intentie heeft om zij die denken dat de vernietiging van onze waarden hun levensdoel moet zijn ook maar een beetje gelijk te geven. Wij zijn veel sterker dan dat.’

Ook paus Franciscus heeft ‘de barbaarse daden die een belediging zijn van God en de mensheid’ veroordeeld in een rouwtelegram.

In totaal zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag 28 mensen omgekomen bij de gijzelneming in Dhaka: twintig buitenlanders, het merendeel doodgestoken, twee agenten en de zes gijzelnemers. De aanslag zou het werk zijn van Islamitische Staat.