Obreno plaatst zich voor finale tegen olympisch kampioen Drysdale op Henley Regatta

Print
Obreno plaatst zich voor finale tegen olympisch kampioen Drysdale op Henley Regatta

Foto: BELGA

Hannes Obreno heet zich zaterdag op de Theems voor de finale van de prestigieuze Royal Henley regatta geplaatst. In een duel van de lage landen versloeg hij de Nederlander Stefan Broenink. Zondag roeit hij de finale tegen de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale. Dat is de regerende olympische kampioen, vice-wereldkampioen en titelverdediger.

Obreno wist dat hij Broenink geen seconde het gevoel moest geven dat hij dit één tegen één duel kon winnen. De Bruggeling startte dan ook pijlsnel en bouwde in een mum van tijd een lengte voorsprong op. Broenink probeerde met een hoger ritme op zijn minst aan te klampen, maar op het woelig wedstrijdwater bewees Obreno niet alleen fysiek top te zijn, ook technisch torende onze landgenoot hoog boven de Nederlander uit. Coach Dirk Crois, zilverenmedaillewinnaar op de Spelen van 1984, had zijn roeier de wenk gegeven om zo snel mogelijk een geruststellende kloof uit te diepen, zodat hij dan met het oog op de finale het in de tweede helft iets rustiger aan zou kon doen en zo zijn krachten wat kon sparen voor de finale. Obreno voerde het tactisch plan perfect uit en won zonder voluit te gaan met meer dan drie lengten voorsprong.

De andere halve finale werd vlot gewonnen door de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale. Die schreef al de Henleyfinale en dus de prestigieuze Diamond Scull Trophy in 2014 en 2015 op zijn palmares. Voor Obreno wordt het een loodzware en op papier onmogelijke opgave om Drysdale van een derde opeenvolgende zege af te houden.

Skiff - Halve finales:

1e halve finale:

1. Hannes Obreno (Bel) 8:32

2. Stefan Broenink (Ned) op 3 1/2 lengte

2e halve finale:

1. Mahe Drysdale (NZe) 8:32

2. Serre Nielsen (Den) op 3 3/4 lengte