Cavendish vertedert met dochter op de arm: “Ik ben hier zo blij mee”

Print
Cavendish vertedert met dochter op de arm: “Ik ben hier zo blij mee”

Foto: Twitter Le Tour

Mark Cavendish was uitermate tevreden na zijn sprintzege in de eerste etappe van de Tour de France. De Brit van Dimension Data draagt morgen ook meteen de gele trui om de schouders, voor het eerst in zijn carrière. Na afloop gaf Cavendish met de dochter op de arm een flashinterview. “Er is geen groter icoon dan de gele trui. Ik ben hier zo blij mee.”

“Ik heb eindelijk die gele trui beet. Dit is gewoon fenomenaal”, waren de eerste woorden van de sprinter. “Er is geen groter icoon dan de gele trui in de Tour de France. Ik ben hier zo blij mee”, aldus Mark Cavendish, die meteen daarna kon vieren met zijn dochtertje op de arm. “Dat ik win tegen Marcel Kittel? Dat maakt mij echt niet uit. De Tour is en blijft de Tour. Een rit winnen is altijd speciaal. Dan maakt het niet uit tegen wie het is. Ik draag deze trui op aan de ploeg, gelukkig zijn we gespaard gebleven van ongeluk in de eerste rit.” Cavendish nam na afloop van het interview ook zijn dochtertje mee op het podium, ze mocht pronken met de bloemen.

“Ik wilde graag voor mijn ploeg winnen. Vorig jaar beleefden ze al een mooie Tour met de bergtrui en de zege van Cummings, maar het geel droegen ze nog niet. Nu hebben we dit ook beet. Dit is een ploeg met een missie, voor de mensen in Afrika, voor de 5.000 kinderen die we aan een fiets willen helpen om mee naar school te gaan. Ik ben hier zo blij mee, ik kan het nog steeds niet geloven, dit was echt een doel, ik heb hier voor gewerkt”, zei een opvallend scherp ogende Cavendish nog.

Voor Cavendish is het zijn 27e overwinning in de Tour. “Ik herinner me nog elke zege, elk dorp waar ik gewonnen heb en de omstandigheden waarin ik die zege pakte. En nu heb ik ook het geel, een symbool in het wielrennen. Morgen verlies ik de trui wellicht, maar ik zal hem dan toch minstens één keer gedragen hebben. Fantastisch. Hier ook winnen, in Utah Beach is speciaal. Toen ik klein was wilde ik in het leger gaan. Hier winnen was voor mij ook een mogelijkheid om mijn respect te tonen aan de vele soldaten die hier gestorven zijn, jongens die gevochten hebben voor onze vrijheid in Europa.” .

“Cavendish is geen gewone”

Ook Serge Pauwels was blij na afloop van de eerste etappe. “Ongelofelijk dat Mark Cavendish wint. Iedereen sprak vooraf van Kittel en Greipel en dat was misschien terecht. Maar Cavendish is een enorme kampioen. Ik denk dat dit zijn 27e zege is in de Tour de France? Ongelofelijk gewoon. Zeker met de combinatie die hij dit jaar wil doen, want hij wil in Rio ook nog eens de achtervolging op de piste doen. Het is geen gewone”, aldus een knipogende Pauwels. “Hij reed dit jaar geen grote rondes als Zwitserland of de Dauphiné, maar deed vertrouwen in koersen als Slovenië . Het was afwachten wat dat ging geven, maar hij doet het toch maar weer.”

Deze eerste etappe was opnieuw wat aanpassen en vooral proberen uit de gevarenzone te blijven. Het was gelukkig niet extreem lastig en er vielen maar één keer waaiers. De laatste 25 kilometer was relatief rustig. Of we morgen het geel gaan verdedigen? We hebben de aankomst al verkend met de ploeg en dat is eigenlijk meer iets voor Edvald (Boasson Hagen, red.). Maar misschien houden we zo wel het geel in de ploeg”, kijkt Pauwels vol vertrouwen vooruit.

Trotse witte trui Theuns: “Hoe staat de trui mij?”

Edward Theuns heeft meteen raak geschoten op zijn debuut in de Tour de France. Theuns sprintte naar een vijfde plaats. Hij mocht meteen het podium op met de witte trui, de trui voor de beste jongere. “Wat denk je, hoe staat de trui mij?”, vroeg een lachende Theuns meteen aan de Sporza-reporter. “Ik was vandaag gestart met ambitie en wilde kijken hoe ver ik kon raken in de sprint. Als ik eerlijk ben hoopte ik op 500 meter van de meet misschien van iets meer. Maar ik verspeelde teveel krachten om in het wiel van de echte topsprinters te raken. Dan was in wiel van die mannen blijven het hoogst haalbare.”

“Of de witte trui nu een doel is? Niet per se, ik bekijk het rit per rit maar had er wel van gedroomd. Nu ben ik vooral blij met mijn day of fame... Direct op podium, ik ga goed slapen vannacht”, mijmerde Theuns.