© AFP

Cavendish verovert Utah Beach en zijn eerste gele trui in de Tour

De kop is eraf in de Tour de France: de eerste gele trui is verrassend voor Mark Cavendish. De Britse sprinter van Dimension Data haalde het in een massaspurt na een vlakke etappe in Normandië van Mont-Saint-Michel naar de stranden van Utah Beach. Hij hield Marcel Kittel en Peter Sagan uitstekend af. Voor Cavendish is het al zijn 27e (!) ritzege ooit in de Tour, maar wel zijn allereerste gele trui. Edward Theuns eindigde in zijn eerste Tour-etappe op een knappe vijfde plaats. Favoriet Alberto Contador kwam onderweg stevig ten val en liep flinke schaafwonden en een geblesseerde schouder op. De Spanjaard verloor echter geen tijd in het klassement.

Maarten Delvaux

Terwijl het EK Voetbal nog volop aan de gang is, eiste ook het wielerpeloton een stukje van Frankrijk op. Meer bepaald in Normandië trok de Tourkaravaan zich zaterdag op gang voor een vlakke rit tussen het feeërieke Mont-Saint-Michel en het legendarische oorlogsstrand Utah Beach. Een tocht van 188 relatief vlakke kilometers die zich ontvouwde als een typische spurtetappe in de Ronde van Frankrijk.

Lees verder onder de foto

© Photo News

Een vroege vlucht mocht zowat 180 kilometer zichzelf in de kijker rijden. Het leverde de Duitser Paul Voss (Bora-Argon) de eerste bolletjestrui op. Medevluchters Leigh Howard (IAM Cycling), Jan Bárta (Bora-Argon), Alex Howes (Cannondale) en Anthony Delaplace (Fortuneo) moesten tevreden zijn met publiciteit voor zichzelf en de werkgever. Al won Howard wel 20 punten voor de groene trui bij de tussensprint.

© BELGA

In het peloton knapten Etixx-QuickStep (Kittel), Lotto-Soudal (Greipel) en opvallend ook Cannondale-Drapac het meeste werk op. De Normandische wind zorgde er na 100 kilometer koers voor dat er even waaiers werden gevormd, maar uiteindelijk bleef de boel achterin toch bij elkaar. De grootste opschudding van de dag kwam er toen Alberto Contador op 78 kilometer van de finish tegen het asfalt smakte. De Spaanse uitdager van Chris Froome liep daarbij stevige schaafwonden en een geblesseerde schouder op, maar eindigde de etappe wel gewoon in het peloton (lees meer ).

Brit klopt Duitsers op Utah Beach

Anthony Delaplace en Alex Howes zongen het vooraan het langste uit, maar op vijf kilometer van de meet was ook hun liedje uit. In de slotkilometers kregen we een prachtige strijd tussen de verschillende sprinttreinen van het peloton - dat belooft voor het vervolg van deze Tour! - op weg naar Utah Beach. Locomotief Jürgen Roelandts loodste de Lotto-Soudaltrein van Greipel in pole-position de laatste kilometer in. De Duitser kwam echter te vroeg op kop en werd eerst geremonteerd door Sagan. Cavendish timede zijn eindschot echter het best en hield Marcel Kittel uitstekend af. Peter Sagan werd derde, Greipel vierde. Edward Theuns was met een knappe vijfde plaats de beste Belg. Hij is ook de eerste witte trui. Achter de topsprinters kwam een renner van Katusha ten val toen hij in aanraking kwam met een toeschouwer. Onder meer Geraint Thomas en Mikael Morkov werden mee tegen de grond gewerkt in die valpartij.

© AFP

Eerste geel ooit voor ‘Cav’

Voor Mark Cavendish is het zijn 27e ritzege (!) in de Tour de France. Sinds 2008 won Cavendish enkel in 2014 geen rit in de Ronde van Frankrijk. Dat de 31-jarige Brit de gele trui mag aantrekken, is wel een primeur voor Cavendish. Nooit eerder reed ‘Cav’ rond in het geel. Hij is de negentiende renner ooit die in alle drie grote wielerrondes de leiderstrui heeft gedragen. Allicht speelt hij de meest gegeerde trui in het wielerpeloton morgen wel kwijt, want dan eindigt de tweede etappe bergop in Cherbourg-en-Cotentin. Op de Côte de La Glacerie, een klimmetje van 2 kilometer met een maximaal stijgingspercentage van 14 procent (lees meer).

Rituitslag

1. Mark Cavendish (GBr/DDD) de 188 km in 4u14:05

(gem. 44,39 km/u)

2. Marcel Kittel (Dui/EQS) op 0:00

3. Peter Sagan (Slk/TNK) 0:00

4. André Greipel (Dui/LTS) 0:00

5. Edward Theuns (Bel/TFS) 0:00

6. Christophe Laporte (Fra/COF) 0:00

7. Bryan Coquard (Fra/DEN) 0:00

8. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 0:00

9. Daniel McLay (GBr/FVC) 0:00

10. Greg Henderson (NZe/LTS) 0:03

Bekijk hier de volledige rituitslag en het klassement.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.