Automatische poortjes op Zaventem laten het afweten

Print
De automatische veiligheidspoortjes op de luchthaven van Zaventem werken niet zoals het hoort. De poortjes met gezichtsherkenning werden een jaar geleden in gebruik genomen, maar hebben alles bijeen al twee maanden stilgelegen. CD&V wil dat het bedrijf dat het systeem gemaakt heeft, voor de rechter wordt gedaagd.

De zogenaamde e-gates op de luchthaven van Zaventem staan er voor mensen die aankomen of vertrekken uit niet-Schengen-landen, zoals Marokko of de Verenigde Staten. Je stapt er zelf door, het systeem scant je identiteitskaart en kan met speciale camera's je gezicht herkennen. Dat alles jagen ze door een politiedatabank, maar net dat lijkt niet werken. "Het probleem zou zijn dat er een probleem is met de link met de politiedatabank en dat er technische problemen zijn met het inlezen van de identiteitskaarten", aldus Franky Demon, parlementslid bij CD&V.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) heeft het bedrijf dat de poortjes maakt al verschillende keren op het matje geroepen.