Jacht geopend op ‘valse’ gehandicapten die parkeerplaatsen inpikken

Print
Jacht geopend op ‘valse’ gehandicapten die parkeerplaatsen inpikken

Staatssecretaris voor Personen met een Beperking Elke Sleurs (N-VA) opent de jacht op Belgen die met een vervallen parkeerkaart de plaats van een gehandicapte inpikken, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws zaterdag.

Elk jaar betrappen lokale agenten en parkeerwachters nog zo’n 39.500 chauffeurs die hun wagen onterecht op een parkeerplaats voor een persoon met een handicap neerzetten. Soms zijn daar ook bestuurders bij die misbruik maken van een vervallen parkeerkaart van pakweg grootmoeder zaliger. Zij vertegenwoordigen echter een topje van een gigantische ijsberg, zo blijkt.

“Naar schatting 200.000 vervallen kaarten zijn er nog in omloop”, zegt Jeroen Lemaitre, woordvoerder van staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA). “Het enige probleem is dat controle zeer moeilijk is. Vanaf september komt daar verandering in. Dan krijgen nieuwe en vernieuwde kaarten een QR-code. Door die te scannen, kunnen agenten en parkeerwachters meteen zien of het om een geldige kaart gaat. Voorts hebben we een lijst met parkeerkaarten gemaakt van personen die al zijn overleden, maar wier kaart nooit werd binnengebracht. Dankzij een app gaan de agenten en parkeerwachters die databank kunnen raadplegen. Dat kan door de unieke nummers op de parkeerkaarten in te geven.”

Op termijn wil staatssecretaris Sleurs nieuwe parkeerkaarten uitrusten met een chip, die nog gemakkelijker te scannen zijn door controleurs.