OVERZICHT. De drie R’en van de tweede dag Werchter

Print
OVERZICHT. De drie R’en van de tweede dag Werchter

Foto: Tom Palmaers

Het werd vrijdag een teleurstellende tweede Werchter-dag. De overgebleven parkings werden gesloten omdat ze te drassig waren geworden, de regen viel bijna de hele dag door met bakken uit de lucht en daarbovenop knikkerde Wales onze Rode Duivels uit het EK. Rammstein zorgde nog voor een spectaculair einde van de dag, maar dat kon de algemene teleurstelling toch niet verdringen.

Regen

Net als de eerste dag Rock Werchter kon de festivalganger rekenen op heel wat miserie op de zompige festivalweide. De maatregelen die de organisatie voordien nam, met name het strooien van tonnen zand en boomschors, lieten de kommer en kwel niet in rook opgaan. Zo waren trage en komische stapjes door de modder een prominent gegeven op de weide.

OVERZICHT. De drie R’en van de tweede dag Werchter
Foto: Tom Palmaers

Ook verscheidene parkings werden niet gespaard waardoor een sluiting onvermijdbaar was, tot groot ongemak van vele bezoekers. De Lijn draaide bij de aanvang en op het einde van de festiviteiten overuren om de bezoekers veilig en wel tot hun bestemming te brengen.

Rode Duivels

Net als in heel België was het ook in Werchter al vroeg duidelijk dat het matchdag was. Heel de straten rond en het gras – nu ja, gras… – op het festivalterrein kleurden zwart-geel-rood. Enkel de fans van Rammstein konden deze kleuren nog wat compenseren met een shirt van hun favoriete band.

OVERZICHT. De drie R’en van de tweede dag Werchter
Foto: Tom Palmaers

Tegen 21 uur verzamelden tienduizenden fans voor de twee grote schermen op de weide. Vrijwel gelijktijdig met het eerste fluitsignaal trok er een drache nationale over Werchter. Het kon de pret niet drukken want al snel trapte Nainggolan de 0-1 tegen de netten. Maar toen de Duivels ineenzakten, deed de sfeer dat ook. Iedereen beet nagels en vingers korter, tot de 90 minuten en ook het EK voorbij waren voor België. De vlaggen en voetbaltruitjes plakten tegen de koude lichamen van de teleurgestelde fans, die zich dan maar gingen opwarmen aan het vuur(werk) van Rammstein.

Rammstein

OVERZICHT. De drie R’en van de tweede dag Werchter
Foto: Raymond Lemmens

Als den Duits ergens binnenvalt, dan doet ie het met een hoop gedonder. De Teutoonse stormram Rammstein zorgde als afsluiter voor iets wat dag twee steevast ontbrak, en wat we stiekem hoopten te krijgen van de Duivels: bakken spektakel. Van het oorverdovende vuurwerk dat tijdens ‘Feuer Frei’ knalde over de bommengordel die frontman Till Lindeman door de beveiligingspoortjes smokkelde voor ‘Zerstören’: Rammstein bracht een heerlijk spervuur aan loden riffs en kabaal.

Lees meer over de festivals