“Terroristen Istanbul wilden eerst mensen gijzelen”

Print
“Terroristen Istanbul wilden eerst mensen gijzelen”

Familieleden en vrienden van één van de slachtoffers op de begrafenis. Foto: AP

De kamikazes van Istanbul wilden eerst een heleboel mensen gijzelen, vooraleer tot een aanslag over te gaan. Dat meldt een Turks dagblad. Maar door een vuurgevecht met de politie - dat wellicht niet voorzien was - is dat plan niet doorgegaan.

Voorts werd vrijdagochtend in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Istanbul een cel van Islamitische Staat opgerold die banden gehad zou hebben met de kamikazes die dinsdag zichzelf opbliezen. Dat meldt televisiezender Haberturk. Elf buitenlanders werden daarbij opgepakt. De politie kon het bericht echter niet bevestigen.

Donderdag al werden bij verschillende invallen al dertien verdachten gearresteerd. Drie van hen waren van buitenlandse afkomst.

Kamikazes

Dinsdagavond openden drie terroristen het vuur in en rond de inkomhal van Atatürk Airport in Istanbul. Na een vuurgevecht met de politie bliezen ze zichzelf op. Er vielen 43 slachtoffers, maar de dodentol kan nog oplopen aangezien er nog verschillende gewonden er erg slecht aan toe zijn.

De drie kamikazes werden gisteren geïdentificeerd als een Rus, een Oezbeek en een Kirgiziër. Over de identiteit van de drie, die in opdracht van terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) gehandeld zouden hebben, werd verder niets bekendgemaakt.

“Terroristen Istanbul wilden eerst mensen gijzelen”
De politie gaf dit beeld vrij van de drie vermoedelijke daders. Foto: AFP