© BELGA

Peumans ergert zich blauw aan gebruik smartphones en tablets in parlement

Als het van parlementsvoorzitter Jan Peumans afhangt, zouden alle parlementsleden hun smartphones en laptops aan de kant moeten laten tijdens debatten in het Vlaams Parlement. “Dat heeft niet met mij te maken, maar met respect voor elkaar”, aldus de Riemstenaar.

“Men stelt een vraag en begint dan op zijn iPad te tokkelen. Verschrikkelijk is dat”, zegt Peumans. “Ik krijg daar ook regelmatig opmerkingen over van burgers die dat onbeschoft vinden. Ik ben op bezoek geweest in het Schotse parlement. Niemand was daar met zijn iPad of smartphone bezig. Als ik één ding zelf mocht doorvoeren in het parlement was het dat: het afschaffen van de iPads, iPhones en laptops.”

Actuadebatten

In het Vlaams Parlement van Peumans regent het de laatste maanden actualiteitsdebatten. Het ene debat heeft daarbij al meer spankracht dan het andere. Dat er zoveel actuadebatten zijn, is volgens Peumans een keuze van het parlement zelf, al geeft hij wel toe dat misschien niet elk debat even nodig was - “dat van de provincies was overbodig”, dixit Peumans - en dat de debatten soms best wat “snediger” kunnen. “Volksvertegenwoordigers moeten leren om niet te herhalen wat al gezegd is geweest. Het zou wat compacter kunnen”.

Peilingen

In de peilingen blijft zijn partij N-VA veruit de grootste, maar staat ze wel duidelijk op verlies. Leiden die peilingen tot nervositeit in N-VA-rangen? “Daar heb ik nog niks van gemerkt. Ook niet op het partijbestuur”. Dat de partij na twee jaar regeringsdeelname wat terrein moet prijsgeven in de peilingen is volgens Peumans ook geen verrassing. “Als je beleidsverantwoordelijkheid neemt, krijg je dit soort situaties. Het is ook geen wandeling in het park wat deze regering moet doen, hé”. “We zitten ook nog niet eens halfweg. De verkiezingen zijn er pas in 2019”, aldus Peumans.

Maar vóór die verkiezingen, zijn er eerst nog de lokale verkiezingen van 2018. Die lokale verkiezingen worden volgens Peumans heel belangrijk voor zijn partij en cruciaal voor de regionale en federale verkiezingen het jaar nadien. “Die gemeenteraadsverkiezingen zullen moeten aantonen dat de N-VA erin geslaagd is goed beleid te leveren. Die verkiezingen gaan heel bepalend zijn. Gaan we ons niveau van 2012 kunnen handhaven? Hoe beter de uitslag in 2018, hoe makkelijker de aanloop naar 2019. En als de uitslagen in 2018 tegenvallen, heeft dat ook consequenties voor 2019”, klinkt het.

Zelf wil de 65-jarige Peumans zich “volop gooien” in de verkiezingen van 2018 en 2019. “Ik sta altijd voor mijn partij klaar. Het kan zijn dat ze zeggen dat ze mij niet nodig hebben, maar dat denk ik niet”.