© AFP

© HBVL

thumbnail: null
thumbnail: null

Turkije was gewaarschuwd voor aanslag IS

Drie weken geleden stuurden de Turkse inlichtingendiensten een waarschuwing naar verschillende overheidsdiensten dat terreurgroep Islamitische Staat een aanslag voorbereidde in Turkije. Op de lijst met mogelijke doelwitten stond ook luchthaven Atatürk in Istanbul. Daar maakten drie zelfmoordterroristen dinsdagavond 42 doden.

Roger Huisman

De drie terroristen arriveerden dinsdagavond rond 21 uur (onze tijd) in een taxi aan de zwaar beveiligde luchthaven Atatürk, waar vooral toeristen van en naar het buitenland aankomen en arriveren. Ze waren gewapend met kalasjnikovs, maar gingen niet tekeer als een bende dolle schutters, wel als een professioneel moordcommando dat zijn doelwit goed bestudeerd had. Eén van de terroristen begon te schieten op de parking bij de terminal voor internationale aankomsten. Zijn aanval lokte het veiligheidspersoneel weg bij het controlepunt aan de ingang, waar drommen mensen kwetsbaar stonden aan te schuiven. Daar sloeg de tweede dader toe en daar viel het grootste aantal slachtoffers. Toen de tweede terrorist zich opblies, kon de derde zich een weg banen naar binnen en liet daar zijn bomvest exploderen.

Volgens premier Binali Yildirim wijst alles op een aanslag door Islamitische Staat, maar vooralsnog heeft niemand de terreurdaad opgeëist. De Turkse veiligheidsdiensten lijken te weten wie het brein achter de aanslag is. Ze jagen op de Turkse IS-commandant Ilhami Bali (34), verantwoordelijk voor ‘Turkse operaties’ en de vermoedelijke opdrachtgever van de aanslag die in oktober 2015 in Ankara ruim 103 doden en 400 gewonden maakte. Hij zou ook de man zijn die de aanslag van 12 januari in Istanbul bestelde, waarbij twaalf Duitsers omkwamen.

Premier Yildirim zei woensdag nog dat er niets schortte aan de beveiliging van de luchthaven Atatürk. Merkwaardig genoeg werden de vluchten van en naar de luchthaven hervat, met de nodige vertragingen en afgelastingen. Turkije kende een dag van nationale rouw.