Vittorio Simoni: "Kist van mijn overleden zoon zelf getekend"

Vittorio Simoni is een van de meest toonaangevende architecten in België. Hij bouwt en richt woningen in, maar ook hotels, restaurants, winkels en kantoren. Zo is het tweesterrenrestaurant Zilte op de bovenste verdieping van het MAS in Antwerpen van zijn hand. Hij ontwierp ook de Japanse winkels voor Dirk Bikkembergs, een hotelresort in Bali en Dubai, het Tongerse assisenhof, het Modemuseum in Hasselt,…

Vittorio is geboren in Eisden bij Maasmechelen. Zijn ouders waren ijsverkopers. Jongste zoon Matteo is momenteel een van de meest succesvolle acteurs in Vlaanderen.

Voor het eerst staat Vittorio’s naam niet meer bovenaan als je Simoni googelt. Goedele nodigde hem uit boven op het dak van Het Belang van Limburg, voor een gesprek over architectuur, muziek en familieliefde.

1. De ontmoetingArchitect Vittorio Simoni beklimt het dak en wordt hartelijk begroet door Goedele. Vroeger stond hij overal bekend als ‘de bijzondere architect’, nu als ‘de papa van Matteo’. Hij kan daar zelf hartelijk om lachen: “Voor het eerste staat mijn naam niet meer bovenaan als je Simoni googelt”.

2. Liefde voor architectuurAl heel jong bleek dat Vittorio tekenbloed door zijn aderen had stromen. Hij tekende de huizen na in zijn straat, bouwde ruimteschepen in de living,… Veel architecten jagen een idee, een droom na in hun ontwerpen. Maar Vittorio ziet dat anders, hij wil vooral functioneel bouwen en tracht de bewoners goed te kennen voor hij aan een tekening begint.

3. Rijkdom van het multicultureleSimoni groeide op in Eisden, zijn Italiaanse vader en Belgische moeder verkochten ijs. Ze werkten hard en stuurde Vittorio en zijn broer op internaat. Een ervaring die zijn verdere leven heeft gevormd.

4. Overleden zoon altijd aanwezigVittorio Simoni heeft drie zonen. De oudste zoon Raffael overleed dertien jaar geleden aan een epilepsie-aanval. Hij was toen 21 jaar. Een gebeurtenis die het gezin getekend maar niet klein gekregen heeft. Omgaan met de dood is een natuurlijk gegeven, ook in Vittorio’s ontwerpen.

Bekijk meer video's van 'Op het dak met Goedele'