© Archief

Proces moord op Neeroeterse slager wordt laatste Limburgse assisenzaak

De 59-jarige Nederlander Robert Klok staat vanaf 16 september terecht voor de moord op de 54-jarige slager Mathieu Henkens uit Neeroeteren (Maaseik). De twee mannen hadden een hele voorgeschiedenis met elkaar, maar de dag van de fatale steekpartij op 6 april 2013 zou een huurgeschil aan de basis hebben gelegen. De Nederlander zou gemerkt hebben dat de slager achter zijn rug hem uit zijn studio wilde zetten en hij was daar kwaad over geworden. Woensdag vond in Tongeren de preliminaire zitting plaats.

Op het proces, dat een kleine week zal duren, staan 47 getuigen op het programma. Robert Klok, die woensdag tijdens de voorbereidende zitting in het Tongerse assisenhof een verwarde indruk gaf, wordt verdedigd door meester Pieter Filipowicz en Pol Vandemeulebroucke. Er zijn drie burgerlijke partijen, waaronder de zussen en kinderen van het slachtoffer. De nabestaanden worden vertegenwoordigd door de raadslieden Eric Jageneau, Myriam Lambrechts en Dirk Arits. Aan de zijde van het openbare ministerie zit Patrick Boyen.

Assisenvoorzitter is Michel Jordens, voor wie het zijn allerlaatste proces wordt. Voor het Tongerse hof van assisen wordt het tevens het laatste proces dat nog onder de oude assisenwet valt.

Op 6 april 2013 kreeg Henkens meerdere messteken van Klok. Vrienden vonden het slachtoffer in een plas bloed en verwittigden nog de hulpdiensten, maar voor de man kon geen hulp meer baten. De verdachte deed het moordwapen achteraf verdwijnen. Het is nooit teruggevonden. De verdachte ging zich na de dood van Henkens bij de politie aangeven. De man zit sindsdien in hechtenis.