Vittorio Simoni: "Heel dikwijls naar de maan gevlogen"

Goedele Liekens ontvangt voor de laatste keer een Limburger op het dak. Vittorio Simoni mag de interviewreeks op hbvl.be afsluiten. De 62-jarige architect uit Eisden babbelt vrijuit over zijn werk, familie, roots en liefde voor muziek. “Muziek is de tegenpool van wat ik normaal doe. Het is direct. Je drumt en je hebt direct resultaat. Als architect teken je iets en dan duurt het een tijdje eer het er staat”, vertelt Simoni

Matteo heeft hij het label ‘de vader van’ gekregen, maar dat vindt hij niet erg. Hij is trots op zijn zoon die qua karakter heel erg op hem lijkt. “Ik hou van afwisseling”, vertelt Vittorio. “Ik zou mijn hele leven lang beenhouwerijen kunnen inrichten en dan weet ik alles van frigotogen. Maar dat wil ik niet, want dan ken ik van de rest niets. Dat is leergierigheid. Matteo heeft dat ook. Als hij wou, zou hij misschien zijn hele leven Smos kunnen spelen, maar hij heeft duidelijk gezegd dat hij daarmee stopt. Hij wil andere dingen doen en dat hebben we gemeenschappelijk. Mensen hebben van mij soms de indruk dat ik enkel grote dingen doe, maar dat is niet waar. Ik ben gisteren nog bij iemand geweest die zijn living opnieuw wil verven.”


Vittorio is de vader van drie zonen, maar Rafaël overleed in 2003 op 21-jarige leeftijd. “Hij was mijn opvolger, want hij had ook voor binnenhuisarchitect gestudeerd. Als ik nu klanten heb, waar vader en zoon een bedrijf leiden, voel ik dat wel. Dan komt dat terug boven.” Vittorio ontwierp de kist en grafsteen van zijn zoon. “Ik heb de grafsteen laten maken met allemaal groefjes in en een hamertje bij. Iedereen die naar het graf kwam, kon er dan met het hamertje tegen tikken en dan viel er een blokje af dat ze konden meenemen. Dan konden ze toch iets van hem meenemen. Ik heb mijn blokje altijd bij.” 

Bekijk meer video's van 'Op het dak met Goedele'