© Photo News

Geens legt gokreclame eindelijk aan banden

Het moet gedaan zijn met de agressieve reclame die de gokbedrijven voeren. Daarover heeft justitieminister Koen Geens (CD&V) een koninklijk besluit opgesteld. De minister legt een reeks beperkingen op nadat een poging om met de sector zelf tot vrijwillige regels te komen op niets was uitgedraaid.

De gokwebsites voeren agressief reclame. “Het is echt verregaand: eens je geregistreerd bent, achtervolgen die bedrijven je online. Met misleidende zogenaamde ‘gratis bonussen’. Of met telefoontjes hoe het komt dat je niet meer gokt”, klinkt het bij het Vlaams Expertisecentrum voor Drugs- en Alcoholproblemen.

“Er een koninklijk besluit klaar om die wildgroei aan reclame aan te pakken”, aldus Geens’ woordvoerster Sieghild Lacoere. De grote lijnen daarvan: geen opdringerige mails meer naar probleemspelers die zich op de zwarte lijst van gokkers hebben laten plaatsen, maar ook geen gokreclame meer tijdens familieprogramma’s op tv, en een beperking van de reclame tijdens veelbekeken sportwedstrijden.

“Dit KB (dat nog ondertekend moet worden, red.) is een stap in de goeie richting”, zegt Marijs Geirnaert van de VAD.