© Shutterstock

Dit doe je beter nooit nadat je wijn hebt gedronken

Het drinken van vooral wijn kan een kwelling zijn voor je tanden. Niet alleen omdat er vlekken op achterblijven, maar ook omdat de zuurtegraad ervan het tandglazuur aantast. Volgens een professor in de tandhygiëne die de BBC contacteerde, poets je daarom beter nooit meteen je tanden na het drinken van een glas wijn.

flb

De vlekken op je tanden en mond van het drinken van rode wijn zijn vervelend, maar de hoge zuurtegraad van zowel witte als rode wijn kan ook echt gevaarlijk zijn voor je tandglazuur. Daarom raadt Damien Walmsley van de British Dental Association aan nooit de tanden te poetsen meteen nadat je een glas wijn hebt gedronken. "Laat ongeveer een uur tussen het drinken van wijn en het poetsen zodat je het glazuur de tijd geeft om zichzelf te herstellen van de zure aanvallen. Zo maak je dat het glazuur minder vatbaar is om gewoon weggeborsteld te worden."

Een andere studie die in de Nutrition Research Journal werd gepubliceerd bevestigt die stelling, maar er blijkt toch een verschil te zijn tussen witte en rode wijn. "Het is aangetoond dat witte wijn zorgt voor nog meer erosie dan rode wijn. De frequente consumptie van witte wijn kan dan ook gelinkt worden aan erge tanderosie", zegt hoofdauteur Brita Willershausen. Opvallend genoeg zou het eten van een stukje kaas bij een glas wijn daartegen kunnen helpen, omdat in kaas veel calcium zit.

Niet te missen