© Photo News

Nucleaire waakhond hekelt georchestreerde lekken “om ons in diskrediet te brengen”

Topman Jan Bens van de nucleaire waakhond FANC heeft in de Kamer fors uitgehaald naar “georchestreerde lekken” met als doel zijn agentschap te beschadigen. Hij nam daarbij ook bepaalde journalisten op de korrel. Groen-fractieleider Kristof Calvo voelde zich geviseerd, maar toonde zich net “fier dat we het FANC naar verandering duwen”.

gjs

“Het is duidelijk dat men een operatie opzette om ons aan te vallen, om ons in diskrediet te brengen”, zei Bens in de bevoegde subcommissie van de Kamer. Hij pikt het niet dat eerder dit jaar bepaalde citaten uit een audit naar de communicatie van het FANC uitlekten en gespijsd werden met insinuaties over de onafhankelijkheid van de nucleaire waakhond. Bens betreurt ook dat bepaalde journalisten “in dat spelletje hebben meegespeeld”.

De persvrijheid stelt Bens niet in vraag, verzekerde hij na verwijten in die zin van de oppositie. “Wel heb ik uitgehaald naar de manier waarop met dit dossier is omgegaan”, klonk het. “Het stoort mij niet dat het hele auditrapport uitkomt, wel stoort mij de tendentieuze manier waarop het in de eerste artikels werd voorgesteld.”

Verbeterpunten

Bens kreeg volop steun van bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) en de rest van de meerderheid. De audit heeft weliswaar verbeterpunten aangekaart, maar de expertise van het FANC staat buiten kijf, klonk het. “Was het omgekeerd en zaten we met fantastische communicatoren maar technische klunzen, dan hadden we pas een probleem”, zo verwoordde Jambon het.

Niettemin vindt ook de meerderheid dat de nucleaire waakhond beter moet communiceren en de publieke opinie beter moet informeren. “Als dergelijke documenten lekken voor ze op de raad van bestuur komen, dan zit je met een probleem”, aldus Leen Dierick (CD&V). Maar ook zij las “geen enkel feit dat de onafhankelijkheid werkelijk in het gedrang komt.”

Oppositiepartijen Groen, Ecolo en SP.A zien dat toch even anders. De auditeurs geven inderdaad geen concrete indicaties die wijzen op afhankelijkheid van de regering of bepaalde bedrijven, maar niettemin stippen ze aan dat een deel van het personeel het gevoel heeft dat de onafhankelijkheid op de helling staat, onderstreepten zij. “Wat gaat u doen om dat gevoel weg te nemen?”, wilde Karin Temmerman (SP.A) weten.

“Niets”, reageerde Jambon. “De auditeur zegt dat er geen enkel probleem is. Was er maar een kleine zweem van mogelijke problemen met de onafhankelijkheid gelaten, dan was ik daar op doorgegaan. Quod non.” Wel verzekerde de minister dat de communicatie door het FANC zal worden aangepakt. En directeurs die een tegenvallende evaluatie kregen, zullen met “de gepaste maatregelen” geconfronteerd worden.