© ikea

Ikea roept ladekasten terug na reeks dodelijke ongevallen

De Zweedse meubelgigant Ikea roept in de VS en Canada ladekasten terug, na enkele dodelijke ongevallen waarbij kinderen onder omgevallen kasten terechtkwamen.

Het gaat om ladekasten van het model Malm. Ikea werd in maart ingelicht over een incident waarbij een kind om het leven kwam in de VS, nadat tussen 2003 en 2014 sprake is van vijf andere gevallen.

Een van de slachtoffers was een tweejarige jongen uit West Chester in de staat Pennsylvania. In februari 2014 viel een Malmkast met zes laden op zijn borst. Hij overleed aan de gevolgen van zijn verwondingen. Het andere slachtoffer is ook een tweejarige jongen uit Snohomish in Washington. Hij kreeg een Malmkast met drie laden op zich. Ook hij overleed aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Bij ons wel nog te koop

“Geen van de kasten was volgens onze informatie aan de muur vastgemaakt”, aldus een woordvoerder van Ikea. Vorige zomer lanceerde de keten al een oproep in de VS en Canada om klanten aan te zetten de kasten aan de muur vast te maken. Daar hoorde zelfs een instructiefilmpje bij.

Ikea verkocht de voorbije dertien jaar meer dan 147 miljoen ladekasten wereldwijd, waarvan meer dan de helft (78 miljoen) van het Malm-gamma.

In ons land blijft de kast voorlopig nog wel te koop. Er staat een waarschuwing op de website van Ikea België: “WAARSCHUWING! KANTELGEVAAR – Meubels die niet worden verankerd kunnen kantelen. Dit meubel moet met de meegeleverde kantelbevestiging aan de muur worden bevestigd om te voorkomen dat het kantelt.”